Посягав на територіальну цілісність України і отримав… умовний термін

Посягав на територіальну цілісність України і отримав… умовний термін

Ні, нам не наснилось - це правда. Йдеться про міського голову Південного, що на Харківщині, Олександра Брюханова. Суддя Київського районного суду Харкова Світлана Шаренко ухвалила таке рішення (ось воно: https://reyestr.court.gov.ua/Review/104847236). Розповідаємо деталі.

 

Отже, за даними слідства, 27 лютого 2022 року, Олександр Брюханов, будучи законним міським головою Південного Харківської області перебуваючи біля входу в будівлю клубу м. Південне, виступив перед зібранням близько 70 місцевих мешканців, і заявив, що в ході здійснення спроб військовими формуваннями російської федерації, захоплення та подальшої окупації м. Південне, місцевим мешканцям не потрібно чинити опір таким діям, у зв`язку з чим і формування сил супротиву та видача вогнепальної зброї для захисту місцевим мешканцям здійснюватись не будуть. Обґрунтував Брюханов свої дії тим, що такого роду бездіяльність дасть змогу зберегти життя місцевих жителів та в подальшому розвивати місто Південне. 

 

21 березня 2022 року відкрили кримінальне провадження щодо Брюханова за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ті самі дії, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі). В разі доведення провини винні караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

 

11 червня Брюханов та прокурор укладають угоду про визнання винуватості. Відповідно до цієї угоди, сторони погодились на призначення покарання за ч. 2 ст. 110 КК України у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі без конфіскації майна. Відтак сторони просять на підставі ст. 75 КК України звільнити Буданова від відбування покарання з випробуванням та встановити іспитовий строк, з покладанням обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

 

Зазначимо, що в рішенні суду прописано, що Брюханов є представником влади, а 27 лютого діяв, реалізуючи злочинний умисел, направлений на здійснення публічних закликів до вчинення умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

 

Зрештою, суд визнав, що умови угоди про визнання винуватості не суперечать вимогам КПК України, визнав Брюханова винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України та призначив йому покарання у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі. При цьому, суд звільнив Брюханова від призначеного покарання з іспитовим строком на два роки, поклавши на нього обов'язки періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи; не виїжджати за межі України без погодження з представником уповноваженого органу з питань пробації. Звільнили Брюханова у залі суду.

 

На оскарження вироку у сторін є 30 днів. Власне, подібна ситуація може викликати серйозний резонанс у суспільстві. У ЗМІ вже з’явилась інформація про те, що Олександр Брюханов вже навіть повернувся до роботи. Тобто людина, яка закликала не чинити опір загарбникам, спокійно повернулась до роботи. Ось що про це каже Сергій Миткалик, юрист, Голова правління ГО “Антикорупційний штаб”: “Ситуація і справді дивна. По-перше, законодавство України дозволяє ухвалювати суду подібні рішення; а по-друге, угода може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного; по-третє, суд вирішує, чи затверджувати цю угоду чи ні. Тобто в даному випадку прокурор та суддя пішли на це. Ми знаємо не всі обставини справи. Цілком можливо, що пан Брюханов, укладаючи угоду, надав правоохоронцям цінну інформацію — і саме тому обмежився таким скромним строком. Але ми маємо тепер іще більш прискіпливо слідкувати за судовими справами над колаборантами”. 

Засуджений до умовного ув’язнення посадовець наразі не може бути позбавлений своєї посади. Повноваження Брюханова можуть бути припинені в одному з трьох випадків: 1) у разі його відкликання за народною ініціативою, 2) процедури, запущеної виборчою комісією, через наявність судимості, 3) після набрання чинності вироку. Вирок суду чинності ще не набрав.

Юристи ГО “Антикорупційний штаб” також зазначають, що подібна ситуація — угода про визнання винуватості — припустима не лише у випадку вчинення кримінальних проступків, нетяжких злочинів, а й тяжких злочинів. Якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання. У випадку затвердження вироком угоди про визнання винуватості, суд призначає покарання, узгоджене сторонами угодою. Це все прописано у Кримінально-процесуальному кодексі. Відтак, суддя вирішила, що угода відповідає вимогам КПК України, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, обвинувачений визнав вину добровільно, фактичні підстави для визнання вини наявні, узгоджені вид та міра покарання відповідають загальним засадам призначення покарання. 

На мій погляд, каже Сергій Миткалик, головне в цьому — той факт, що суддя не вбачає, що умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси інших осіб. Тобто заклик не чинити опору окупантам, який дійсно був і суддя погодилась із провиною Брюханова, на її ж погляд не суперечить інтересам суспільства: всього лише посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

×