Що робити у разі ядерного удару: покрокова інструкція

Що робити у разі ядерного удару: покрокова інструкція

Ми сподіваємося, ця інструкція ніколи не стане в нагоді, однак зважаючи на тривожні сигнали від неадекватного сусіда, все ж публікуємо її. Радимо вже підготувати запас герметично запакованої їжі, води та простенький радіоприймач, оскільки зв`язок може бути недоступний. Пам`ятайте : ціллю ворога не обов'язково може стати столиця або військові об'єкти. 

"Уявімо собі, що Росія змушена застосувати найгрізнішу зброю проти українського режиму, який вчинив масштабний акт агресії, небезпечний для самого існування нашої держави. Вважаю, що НАТО не стане прямо втручатися в конфлікт і за такого розкладу. Адже безпека Вашингтона, Лондона, Брюсселя для Північноатлантичного альянсу набагато важливіша за долю нікому не потрібної України", — заявив сьогодні Дмітрій Мєдвєдєв.

Як виглядає ядерний удар

Перше, що ви побачите при ядерному ударі — це яскравий спалах, розповідає “Рубрика”. Його буде добре видно навіть вдень. Він здатний викликати тимчасове осліплення, якщо дивитися на нього незахищеними очима. 

Після спалаху утвориться вогняна куля, яка за кілька секунд перетвориться на хмару у формі гриба. Ударна хвиля за звуком нагадуватиме грім. Після спалаху перші 10 хвилин можуть врятувати вам житті — якщо сховатися від радиоактивних опадів. 

 

Перші секунди

Негайно впасти обличчям униз. 

Якщо ви встигнете зрозуміти, в якому боці від вас знаходиться епіцентр вибуху, лягайте на землю головою від нього, ще краще — сховатись за будь-яким предметом, будинком, щоб залишитися "в тіні". 

Якщо є капюшон або куртка, ще в падінні натягнути їх собі на голову, якщо ні — прикрийте голову руками. 

Ударних хвиль буде кілька. У своїх рекомендаціях ВООЗ радить вставати лише після другої. 

Пам'ятайте: чим швидше ви впадете, тим слабшими будуть отримані опіки: тут важлива кожна частка секунди.

 

Перші 10 хвилин

Після яскравого спалаху у вас буде 10 хвилин, щоб знайти бомбосховища та не потрапити під радіоактивні опади. Про ядерний вибух повідомлять по радіо або в інтернеті, також ви почуєте протяжний гул сирен. Ваші дії:

Не дивіться у бік “ядерного гриба”. Закрийте обличчя та дихальні шляхи шарфом, хусткою або одягом. 

Остерігайтеся уламків, вони летітимуть у вашу сторону від епіцентру ядерного вибуху. 

Не піддаючись паніці, слідуйте до найближчого бомбосховища. Пам'ятайте, що станції метро закриються за 5 хвилин після оголошення тривоги. Підійдуть підвали багатоквартирних будинків чи станції, тунелі метро.

Якщо раптом вам не вдається знайти укриття під землею, підіймайтеся вище 10 поверху і знайдіть найбільш ізольоване приміщення без вікон, а отвори у двері заткніть ганчірками. Те саме стосується і людей, які на момент вибуху опинилися у квартирі, тоді ховатися потрібно у ванній, у туалеті або у коморі.  Коли сховище можна буде покинути, повідомлять відповідні служби. Швидше за все це трапиться через 7-10 днів після вибуху, тому важливо мати з собою герметично запечатані запаси води та їжі. Утім, їжа та вода — це наступний крок. 

Що робити у сховищі

Як тільки потрапите до сховища, за можливості акуратно зніміть з себе одяг, який був на вас, переодягніться — є ризик радіаційного зараження. 

Також за можливості, помийте відкриті ділянки шкіри водою та милом, ретельно обробіть та промийте рани, якщо вони у вас є.

Прикривайте рот і ніс маскою або респіратором, поки радіоактивна хмара не розсіється. Вимкніть вентиляцію і щільно закрийте всі двері; щілини біля вікон та дверей закрийте мокрою тканиною.

Слухайте радіо і не виходьте на вулицю до тих пір, поки влада не подасть сигнал. Харчуйтеся лише продуктами з герметично закритої тари та пийте тільки бутильовану воду, яка була герметично запечатана.

 

Читайте також

×