Сім інструментів за сім років: святкуємо день боротьби з корупцією

Сім інструментів за сім років: святкуємо день боротьби з корупцією

9 грудня щороку відзначають, а може навіть і святкують, Міжнародний день боротьби з корупцією. ГО “Антикорупційний штаб” вважає це свято своїм професійним, адже за 7 років ми розробили 7 інструментів, які дозволяють боротись із корупцією та моніторити дії чиновників і видатки бюджетних коштів. А ось і ці 7 інструментів:


 

Карта ремонтів (https://map.shtab.net/). Унікальний інструмент, який дозволяє знайти, скільки коштів з бюджету будь-якого рівня витратили на той чи інший ремонт: дороги, стелі у школі, лікарняних палат, — і ще сотень найменувань ремонтів. Кожен ремонт веде на закупівлю на порталі Прозорро, відтак перевірити якість стає дедалі простіше. А ще можна залишити скаргу, якщо раптом з ремонтом щось не так. І ми цю скаргу відпрацюємо та змусимо відновити якість робіт. Таким чином ми вже зекономили або повернули близько 20 мільйонів бюджетних гривень.

 

Карта коронавірусних закупівель (https://covid.shtab.net/). Цей інструмент став необхідним і корисним із зануренням світу в пандемію коронавірусу. Відтак, ви можете знайти всі видатки з бюджетів усіх рівнів на “коронавірусні” закупівлі. Тобто якщо в лікарні вам раптом кажуть, що приміром у неї немає засобів гігієни, а на карті вони зазначені, то це порушення. Знову ж таки, ви можете повідомити про це нам — ми знаємо, що з цим робити.

 

Карта вакцинації (https://vac.shtab.net/). Тут ви можете лего знайти всі офіційні пункти вакцинації від короанвірусу в Україні з їхніми контактами, режимами роботи і навіть статистикою вакцин. Також ви матимете змогу побачити кількість вакцинованих осіб на пункті вакцинації та кількість можливо втрачених доз вакцини із сортуванням за датами.

Крім цього, на сторінці кожного пункту є можливість повідомити про порушення (залишити скаргу). Це стосується будь-яких порушень пов`язаних з вакцинацією і процесом щеплення. Наші юристи опрацьовують та надають відповідь на кожне звернення.

Дорожній геокалькулятор (https://kmplus.ukravtodor.gov.ua/) . Скориставшись геокалькулятором, можна перевести наведені в документації лінійні координати в конкретні геолокації, після чого — виїхати на місце ремонту дороги і пересвідчитись, чи справді ведуться ремонтні дороги на цій ділянці дороги чи її довжина відповідає тій, що зазначена в документації, тощо.

Держслужбовець Тарас (https://t.me/d_tarasbot). Наша мета - не лише моніторити корупційні ризики, а ще й допомагати їх уникнути. Держслужбовець Тарас — інструмент, створений саме для того, аби допомогти уникнути помилки під час декларування для чиновників і депутатів всіх рівнів. Це чат-бот, який допоможе зручно і без помилок заповнити декларацію.

Медсестра Іванка (https://t.me/DoctorIvankaBot). Іще один чат-бот — цього разу медичний. За її допомогою перш ніж витрачати гроші на медикаменти з власного гаманця, ви можете перевірити чи закупила їх ваша лікарня. Медсестра Іванка дає можливість: підписатися на будь-яку лікарню, та отримувати оновлення щодо її закупівель; залишити скаргу або повідомлення про корупції в медичному закладі; переглянути статистику захворюваності у будь-якому куточку України; дізнатися про товари, які закуповують лікарні України та їх ціни. 

Приховані інтереси (https://interes.shtab.net/). Наш найсвіжіший інструмент, який ми презентували у день 7-річчя організації спільно з НАЗК: 24 листопада 2021 року. На порталі буквально за кілька секунд можна знайти зв’язки між особою та компаніями, які беруть участь у тендері в установі, де працює чи працював службовець, посадовців, які працюють із близькими особами в одному органі, а ще — перевірити, чи не отримував такий чиновник ризикові подарунки. 

 

«Кожен інструмент «Антикорупційного штабу» створюється виключно в інтересах громадян та держави. Наша команда має амбітну ціль - залучити 3 мільйони громадян до запобігання корупції. І з кожним наступним - ми ближче до нашої цілі», — зазначив голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик.

Ми сміливо крокуємо у свій восьмий рік і таке враження, що у нас буде ще й сьомий інструмент. Принаймні ми цього дуже хочемо ;).

 
×