Тортури - воєнний злочин

Тортури - воєнний злочин

За даними міністерства реінтеграції України наразі 126 українських жінок перебувають у російському полоні, 80 із них – цивільні. Про це повідомили журналісти Радіо Свобода у своєму матеріалі з посиланням на журналістів телеканалу «НВ» (проєкт Радіо Свобода з участю «Голосу Америки»).

Журналісти поговорили зі звільненими з полону українками Вікторією Андрушею та Людмилою Гусейновою. Вікторію обміняли 22 вересня 2022 року. Людмила повернулася додому в рамках великого обміну 17 жовтня 2022 року. Українки розповіли про тортури та знущання, які їм довелося пережити у російському полоні.
 

Тортури (катування) є воєнним злочином. 

Заборона тортур (катувань) вказана у низці міжнародних нормативно-правових актів, таких як: 

  • Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання від 10.12.1984; 

  • Конвенція про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях від 12.08.1949 (стаття 12); 

  • Конвенція про поводження з військовополоненими від 12.08.1949 (статті 17, 87, 89);  

  • Конвенція про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 (стаття 147); 

  • Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12.08.1949, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол |) від 08.06.1977 (щодо збройного конфлікту міжнародного характеру) стаття 75).
     

За міжнародним правом застосування тортур (катування) підлягає суровій забороні. Норми прав людини та стандарти міжнародного гуманітарного права не виправдовують катування за будь-яких умов. Тому в ситуаціях, коли такі дії вчинені та пов’язані зі збройним конфліктом, вони є воєнним злочином, зазначається у інформаційній довідці яку підготували спільно Тренінговий центр прокурорів України та JustTalk.

Відповідальність за порушення законів та звичаїв війни (якщо тортури (катування) пов’язані зі збройним конфліктом, вони становлять склад воєнного злочину, тобто є порушенням законів та звичаїв війни) визначена статтею 438 Кримінального кодексу України. Ця стаття передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі від 8 років до довічного.

 

ГО “Антикорупційний штаб” продовжує збір інформації про воєнних злочинців - колаборантів та окупантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців, створеного разом з журналістами “Слідство.Інфо”. 

Ми бачимо і розуміємо участь державних зрадників та колаборантів у співпраці з ворогом та російськими військовими, а відповідно фіксуємо тих, які стають співучасниками злочинів під час воєнного стану. Маєте більше інформації — надішліть нам.

 

Читайте також

×