Тютюнова індустрія хоче відтягнути впровадження євроінтеграційного закону

Тютюнова індустрія хоче відтягнути впровадження євроінтеграційного закону

Українська асоціація виробників тютюнових виробів "Укртютюн" звернулася до парламентарів з пропозицією відтермінувати набрання чинності деяких норм антитютюнового закону. 

 

Замість липня 2023 року тютюновики пропонують прописати формулювання "через 18 місяців з дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного та/або надзвичайного стану в Україні". 

 

Які нововведення хочуть відтермінувати? Мова про збільшення медичних попереджень на упаковках тютюнових виробів для куріння до 65% з графічними попередженнями про наслідки вживання тютюну з обох боків пачки, заборону використання смако-ароматичних добавок у сигаретах та рідинах для «електронок», заборону рекламувати пристрої для нагрівання тютюну та електронні сигарети. 

 

Чим мотивують? Представники індустрії кажуть, нові вимоги настільки складні, що потрібно переоснастити виробництво. А в умовах війни переоснащення неможливе, бо іноземні фахівці з безпекових міркувань не приїдуть в Україну. Насправді ж, певне переоснащення необхідне лише для забезпечення більших графічних попереджень, однак зробити це можна швидко. 

 

Багато років тютюнова індустрія блокувала ухвалення євроінтеграційного закону, а зараз просто намагається використати війну як індульгенцію на його невиконання. Наслідки ж не тільки вдарять по здоров‘ю мільйонів українців, але можуть відтягнути прийняття України до ЄС.

 

Читайте також

×