У Міжнародному суді ООН поновилися слухання у справі України проти Росії

У Міжнародному суді ООН поновилися слухання у справі України проти Росії

18 вересня у Міжнародному суді ООН в Гаазі поновилися слухання у справі за позовом України проти росії у звʼязку з порушенням міжнародної Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього – у звʼязку з російським широкомасштабним вторгненням в Україну. Ці слухання триватимуть до 27 вересня. Про це повідомляється на сайті ООН.

 

Про що йдеться? 27 лютого 2022 року, тобто через три дні після початку повномасштабного російського військового вторгнення Україна подала позов проти росії у звʼязку з порушенням міжнародної Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього – у звʼязку з російським широкомасштабним вторгненням в Україну.

 

Суд раніше ухвалив, що до позову України мають право приєднатися 32 країни – це майже всі європейські держави, а також Канада, Австралія та Нова Зеландія. Сполученим Штатам суд відмовив із формальної причини.

 

Представники України наголосили на слуханнях 19 вересня, що росія, яка є відповідачем, не тільки знехтувала розпорядженням суду, що має обов'язковий характер, а й посилила та розширила воєнні дії, застосувавши "найбільш руйнівні форми сучасної війни". Так, адвокати України нагадали, що 17 березня 2022 року речник президента рф дмитро пєсков на запитання журналістів про це рішення суду ООН відповів: "Ні, ми не можемо взяти це рішення до уваги". 

 

Потім послідували події в Бучі, Ірпені, застосування касетних бомб, окупація ЗАЕС і ядерний шантаж, руйнування цілих міст, серед яких Маріуполь, анексія окупованих українських регіонів і масова депортація дітей з України, перерахував адвокат Давид Зайонтс, охарактеризувавши ці дії Росії як "кричущий виклик цій інституції", повідомляє DW.

 

Він закликав суд скористатися своєю юрисдикцією і притягнути РФ до відповідальності за порушення цього наказу. Як підкреслила українська сторона, у суду є повноваження зробити це незалежно від того, чи дійде процес до наступного етапу розгляду справи по суті.

 

Процес у Гаазі триває. Тим часом ГО “Антикорупційний штаб” продовжує збір інформації про російських воєнних злочинців та колаборантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців, створеного разом з журналістами “Слідство.Інфо”. 

 

Ми зробимо все, щоб кожен російський воєнний злочинець був покараний. Маєте більше інформації — надішліть нам.

 

Читайте також

×