Україна ініціює спецтрибунал для РФ: що відомо

Україна ініціює спецтрибунал для РФ: що відомо

Навіщо потрібен окремий суд

Відповідно до ст. 5 Римського Статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) юрисдикція Суду обмежується найбільш тяжкими злочинами, які викликають занепокоєння всього міжнародного співтовариства. Відповідно до цього Статуту Суд має юрисдикцію стосовно таких злочинів:

-злочин геноциду;

-злочини проти людяності;

-воєнні злочини;

-злочин агресії.

 

У нашому випадку, МКС не може притягати до відповідальності політичне і військове керівництво Росії за вчинення злочину агресії проти України, оскільки МКС не має юрисдикції щодо злочину агресії, якщо акт агресії вчинено державою, яка не ратифікувала Римський Статут МКС. Мова йде як про Росію, так і про Україну.

У зв’язку з цим, 4 березня зроблено перші кроки щодо створення механізму для міжнародної кримінальної відповідальності винних у злочині агресії проти України.

“Таким чином, щоб доповнити юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, Міжнародного суду справедливості та Європейського суду з прав людини, ми пропонуємо створити окремий трибунал з відповідною юрисдикцією щодо злочину агресії, який не може бути розглянутий вищезазначеними трьома судами. Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України може бути досить швидко утворений”, - йдеться у заяві про створення спеціального трибуналу для покарання за злочин агресії проти України.

Хто у складі: країни та фахівці
На сьогодні перелік країн, які увійдуть до складу Спецтрибуналу невідомий. Проте однозначно можна говорити про широку підтримку у світі. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вважає, що надія на створення спецтрибуналу є, оскільки на підтримку цього кроку висловилося понад 40 країн, котрі вимагають покарати винних за злочини в Україні.  Про це стало відомо під час міжнародної конференції 14 липня у Гаазі щодо притягнення Росії до відповідальності. Що стосується фахівців, то очевидно, що це будуть як українські спеціалісти, так і міжнародні судді та юристи. 

Крім заяв. Що вже сьогодні робить Україна
Україна активно працює над створенням спеціального трибуналу, а МЗС формує його майбутню модель. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав п’ять основних параметрів, які Україна пропонує покласти в основу майбутнього Спецтрибуналу:

1. Спецтрибунал буде базуватися на правилах і підходах, які застосовуються Міжнародним кримінальним судом і викладені в його Римському статуті. Він розслідуватиме та переслідуватиме злочини агресії проти України, вчинені на її території, як це визначено статтею 8 bis Римського статуту.

2. Юрисдикція Спецтрибуналу поширюватиметься на всі події з лютого 2014 року, початку збройної агресії Російської Федерації проти України.

3. Спеціальний трибунал матиме юрисдикцію щодо фізичних осіб, які здійснюють ефективний контроль над або безпосередньо керують політичними чи військовими діями держави.

4. Офіційний статус підсудного, такий як статус глави держави, чи офіційний статус іншої посадової особи держави, не звільнятиме таку особу від індивідуальної кримінальної відповідальності та не пом'якшуватиме покарання.

5. Спеціальний трибунал розглядатиме лише злочини агресії проти України та буде створений як міжнародний спеціальний кримінальний ad hoc трибунал для розгляду збройної агресії Росії проти України.

 

Усі – за?
На питання про наявність в ідеї спеціального трибуналу опонентів посол з особливих доручень МЗС України і координатор цього напряму Антон Кориневич у розмові зі ZMINA відповів так: “Не опоненти – це надто голосно. Радше мовчазні спостерігачі, які поки що вичікують і не є надто активними в питанні створення спеціального трибуналу”.  

 
×