В день свого 7-річчя «Антикорупційний штаб» презентував сьомий діджитал-інструмент — «Приховані інтереси»

В день свого 7-річчя «Антикорупційний штаб» презентував сьомий діджитал-інструмент — «Приховані інтереси»

Громадська організація “Антикорупційний штаб” спільно із Національним агентством з питань запобіганню корупції представили інноваційний антикорупційний діджитал-інструмент.

 

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков зазначив: «В основі будь-якого корупційного злочину лежить конфлікт інтересів, який вже став реальним. Не важливо, чи це привласнення коштів, чи зловживання службовим становищем, чи зловживання під час проведення публічних закупівель. До того, конфлікт інтересів є в основі більшості корупційних адміністративних правопорушень. «Приховані інтереси» — це перший інструмент, який дозволить прозоро бачити конфлікт інтересів у діяльності будь-якого посадовця.

Для чого ми це робимо. По-перше, для того, щоб самі особи могли перевірити можливі конфлікти інтересів на будь-якій посаді у своїй діяльності і не допустити конфлікту інтересів. Не допущений конфлікт інтересів – це не вчинений злочин, не вчинене адміністративне правопорушення, а отже, відсутність витрат коштів платників податків на усунення наслідків злочинів, на їх розслідування і попередження втрат, зокрема бюджетних коштів.

По-друге, цей інструмент для журналістів і для будь-якого громадянина України. По третє, такий інструмент ми вже використовуємо у діяльності НАЗК. У нас вже є успішні справи, успішні протоколи, складені внаслідок використання цього інструменту, де ми виявили конфлікти інтересів». 

Данило Молчанов, керівник проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS»: «Корупція все ще існує та нікуди не зникає, тому цифровізація — це важливий антикорупційний інструмент, який підвищує прозорість і зменшує ризики. «Приховані інтереси» — чудовий інструмент, скористатися яким може і держава, і громадяни. Це абсолютно легальний інструмент, побудований на офіційних даних, які держава відкриває. Ми підтримуємо такі проєкти, бо через них проявляється цінність відкритих даних – коли ініціатива виходить з громадянського сектору, отримує втілення і несе користь для державної інституції.

 

Олексій Орловський підкреслив: «На розробку інструменту «Приховані інтереси» не використовували бюджетних коштів — це виключно донорські кошти. Також хочу зазначити, що Україна наразі є лідеркою в Європі у сфері розробки цифрових інструментів запобігання корупції. І ми впевнені, що корупція має стати настільки незручною, щоб нею було невигідно займатись».

 

На впровадження інструменту «Приховані інтереси» було витрачено 828 тисяч гривень (500 тисяч гривень грантової підтримки від проєкту міжнародної технічної допомоги USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» та 328 тисяч гривень Міжнародного фонду «Відродження»).

 

На порталі буквально за кілька секунд можна знайти зв’язки між особою та компаніями, які беруть участь у тендері в установі, де працює чи працював службовець, посадовців, які працюють із близькими особами в одному органі, а ще — перевірити, чи не отримував такий чиновник ризикові подарунки. 

 

«Система виявляє можливі ризики за 11 алгоритмами: 7 з них стосуються порушень щодо конфлікту інтересів, 3 – порушень щодо сумісництва та суміщення посад і 1 щодо одержання подарунків. Наприклад, під час перевірки можливого ризику виявляли, директор державного підприємства укладає договори про закупівлю з компанією, яка належить його родичам. Усе, що нам залишилось зробити, – скерувати інформацію до Національної поліції, яка вже і має скласти протокол», — сказав Голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик

База порталу автоматично наповнюється із відкритих джерел і вже містить інформацію про понад 6 мільйонів осіб і майже 1,5 мільйона компаній. А це загалом дає понад 600 тисяч можливих ризиків. 

 

Алгоритм збирає таку інформацію про особу: пов’язані компанії, пов’язані особи, декларації та можливі ризики. А також аналізує дані про компанію: пов’язані особи, пов’язані компанії та тендери. І вже потім шукає можливі ризики.

 

Порталом вже користуються НАЗК для виявлення можливих зв’язків у публічних службовців, які можуть свідчити про конфлікт інтересів. Крім того, інструментом можуть скористатися всі охочі.  

 

Перевірити наявність “прихованих інтересів” можна за посиланням 

https://interes.shtab.net/

 

Повний запис презентації — за посиланням: https://cutt.ly/WTKSKxz 

 

«Приховані інтереси» розроблено в межах проєкту міжнародної технічної допомоги USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» (перший етап) та Міжнародного фонду «Відродження» (другий етап). Презентацію провели за підтримки проєкту Програми розвитку ООН в Україні «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», який фінансується Міністерством закордонних справ Данії. 

 
×