В Україні закінчуються вакцини

В Україні закінчуються вакцини

Станом на 11 травня на складах в Україні залишилось близько 360 тисяч доз вакцини, що дозволяє вакцинувати лише 180 тисяч осіб. Нестача вакцин починає позначатися на темпах вакцинування: 29 квітня щеплення отримали 73 тисячі осіб, тоді як 12 травня - лише 18 тисяч.

 

Попри це, міністр охорони здоров’я Степанов впевнений в успіху кампанії, адже за його словами, МОЗ вдалося законтрактувати на цей рік 42 млн доз вакцин. З них 8 мають надійти в рамках механізму COVAX і ще 32 млн - напряму від виробників. На думку міністра, цієї кількості вистачить для вакцинації більшості дорослого населення до кінця 2021, але щоб досягнути показника в 70% вакцинованих уряд планує збільшити обсяги поставок до 48 млн доз. 

 

Водночас, експерти вказують на можливі проблеми з поставками. Наприклад, Україна мала б отримати 10 млн доз вакцини Novavax індійського виробництва вже у липні-серпні. Однак виробник оголосив, що через затримку з проходженням сертифікації в ЄС та Сполучених Штатах, графік виробництва буде зміщений на четвертий квартал року. Крім того, дослідження показали, що ефективність вакцини проти окремих штамів вірусу (південноафриканського) є низькою.

 

Інша проблема – заборона на експорт вакцин, яку ввела Індія на тлі власного спалаху хвороби. Вона привела до того, що 1.5 млн доз вакцини AstraZeneca Covieshield із двомільйонного контракту з Serum Institute виявились заблоковані. Також невизначеними залишаються терміни постачання вакцини за контрактом із Pfizer. 

Поки що найбільш надійним каналом залишається механізм COVAX, за яким в травні в Україну має надійти 1.4 млн доз вакцини AstraZeneca-SKBio і 500 тис доз Pfizer.

Нагадаємо, на теперішньому етапі вакцинальної кампанії щеплення мають проводити особам з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19, зокрема сімейним лікарям, працівникам соціальної сфери та громадського здоров’я, а також особам віком більше 65 років.

Якщо ви знаєте випадки порушень в ході вакцинації від СOVID-19, повідомте нам на пошту shtab.net@gmail.com.

Цей допис став можливим завдяки підтримці Посольства Франції в Україні.

Читайте також

×