Вакцинація проти Covid-19 в Україні: чи встигнемо використати всі дози?

Вакцинація проти Covid-19 в Україні: чи встигнемо використати всі дози?

Антикорупційний штаб спільно з 36-ма організаціями виступив із заявою про рівний доступ громадянам до невикористаних доз вакцин

 

1 березня МОЗ України дозволив використовувати залишки доз вакцини для вакцинації громадських діячів. Це було обґрунтовано як спосіб популяризувати кампанію серед населення. Проте чіткого визначення поняття “громадський діяч”, як і алгоритму розподілу невикористаних доз вакцин з відкритого флакону МОЗ не представив і не надав. Сам принцип вакцинації громадських діячів є необґрунтованим, адже соціологічні дослідження свідчать, що вакцинування відомих людей посилює готовність робити щеплення лише для близько 2% українців. Тоді як позитивний досвід вакцинації знайомих та родичів, а також поради лікаря додають мотивації відповідно 34% та 27% респондентів. 

 

37 громадських організацій звернулись до МОЗ України та Кабінету Міністрів України з вимогою розробити та оприлюднити покроковий алгоритм доступу до невикористаних вакцин громадянам, провести якісну  комунікацію можливості щеплення невикористаними дозами вакцин з відкритого флакону.

 

11 березня після оприлюднення заяви МОЗ видав Наказ від 11.03.2021 № 443, яким рекомендував першочергово залучати до відкритих та невикористаних вакцин пріоритетні групи ризику з наступного етапу, зокрема, учасників бойових дій, народних депутатів України, керівників центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, обласних рад, органів місцевого самоврядування, лідерів і представників релігійних організацій; видатних письменників, журналістів, спортсменів, музикантів, акторів, співаків, інших діячів сфери культури, старших 60 років». 

Проте досі відсутній належний впорядкований список осіб. На інший день 12 березня Миколаївський міський голова зі своїми заступниками отримав вакцину, хоча відповідно до останнього наказу пріорітет мають військовослужбовці.

 

Регіональні обласні центри громадського здоров'я оприлюднили анкету для участі у вакцинації. Проте, процедура визначення пріоритетності осіб, досі залишається неврегульованою та непрозорою.

 

 

Провалений процес організації процедури вакцинації на місцях.

 

 

З початку кампанії було провакциновано майже 72 тис чол. Проте, станом на 1 березня наприклад, у Чернівецькій міській лікарні №3 жоден медик не хотів вакцинуватися від коронавірусу, а в міській лікарні №4 на вакцинацію записалися лише троє працівників. Низька готовність пріоритетних груп вакцинуватись свідчить про неналежну роботу регіональних координаторів вакцинувальної сесії. Це підтверджує свідчення Ольги Кобевко, лікарки-інфекціоністки Чернівецької обласної лікарні під час прямого ефіру на “Свободі Слова” від 15.03.2021 року: “Дивлячись з мого досвіду, так як я вакцинувалась вакциною Covieshield було багато проблем. Координатор вакцинації не звернувся до медиків. Не було жодної комунікації, жодних нормальних підходів. Були нюанси одягання в ЗІЗи. Не було жодних маршрутів,якщо стаються будь-які ускладнення.”

 

Темпи вакцинації помітно зросли.

 

За добу 10 березня було провакциновано понад 5 тис людей, тоді як через тиждень тепми вакцинації зросли до 10 тис за добу.

Україна за темпами вакцинації на рівні з Францією (Європейські країни із населенням 10 млн). Про це свідчить дослідження KSE.

 

 

 

За три тижні з процесу вакцинації провакцинувалось понад 92 тис. осіб. Лише за останній день вакцину отримали 10 тис осіб. Такими темпами Україна використає 500 тис доз вакцин за приблизно за 7 тижнів. 

Нагадаємо, за інформацією колишнього директора Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта в ефірі телеканалу «Україна 24» термін придатності вакцини становить до червня 2021 року. Разом з тим, за повідомленням StateWatch, МОЗ тільки звернулося до Crown Agents щодо можливості оприлюднити інформацію про дату виробництва та строк придатності вакцини Covishield.

Отже, Україна помітно нарощує темпи вакцинації.

 

На розгляді парламенту законопроект критично важливий для забезпечення поставки вакцини від COVAX.

 

До кінця березня Україна буде отримувати вакцину від коронавірусу за прямими контрактами із виробниками - 1,5 млн доз вакцини Covishield та 700 тис. доз Coronavac, але вже у квітні очікується надходження 600-700 тис. доз від ініціативи COVAX. 

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив Міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Однією з умов постачання вакцин в рамках глобальної ініціативи COVAХ є звільнення виробників від відповідальності за певні ризики, що можуть виникнути внаслідок застосування цих вакцин. Відповідний проєкт закону № 5247 був зареєстрований 15.03.2021 року у парламенті. Як йдеться у пояснювальній записці до документу, пропонується внести зміни до закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов’язання. 

Зазначається, що з урахуванням обставин, за яких були розроблені вакцини для профілактики COVID-19, що на сьогодні застосовуються в межах дозволу на екстрене застосування для боротьби з пандемією, учасники механізму COVAX погоджуються звільнити виробників вакцин від відповідальності за певні ризики, що можуть виникнути внаслідок застосування цих вакцин. Зокрема, передбачено звільнення від відповідальності виробника та власника реєстраційного посвідчення, включаючи їх працівників, медичних працівників, та інших осіб, які залучені до здійснення заходів пов’язаних із вакцинацією, за будь-які наслідки, спричинені застосуванням таких вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19)

Це означає, що Україна та громадяни України не можуть висувати претензії за наслідки викликані вакцинами.

На сьогодні, 19.03  о 13:00 год заплановане позачергове засідання Верховної Ради. Вже зареєстрований проект Постанови ВРУ про включення законопроєкту №5272 від 19.03.2021 року до порядку денного.

 
×