Вакцинація проти COVID-19 в Україні: прозора і швидка чи непрозора і важко відстежувана?

Вакцинація проти COVID-19 в Україні: прозора і швидка чи непрозора і важко відстежувана?

Невідповідність даних

У вівторок 24 лютого в Україні розпочалась довгоочікувана вакцинація від COVID-19. Першим, хто отримав щеплення став лікар-реаніматолог Євген Горенко з Черкаської обласної лікарні. А всього за минулі 5 дні було вакциновано понад 3000 осіб.

Принаймні, про це заявив на брифінгу в понеділок заступник Міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер.

Такі ж дані розміщені на офіційному порталі вакцинації (https://vaccination.covid19.gov.ua/): станом на 01 березня вакцину отримала 4905 особа. (станом на 28.02 - 3141 осіб).

Але що стоїть за цими цифрами?Перше, що впадає в очі: відсутність чітких і актуальних даних.

Скільки доз вакцини доступно в кожному з регіонів? 

Скільки мобільних бригад вже розпочали роботу? 

Як вакцини розподіляють між визначеними групами ризику (наприклад, медиками та бійцями ООС)?

Відповідь на ці запитання могла б дати Національна служба здоров'я України, яка запустила аналітичний дашборд по вакцинації на основі даних з електронної системи охорони здоров’я (e-health) (https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/immunization-stats).

Але, на жаль, поки що дашборд скоріше заплутує, ніж інформує. Станом на 2 березня до нього внесені дані лише щодо 4101 вакцинацій (станом на 01.03 - 2189). 

 

За нашою інформацією, це пов’язано із затримкою у внесенні даних в систему e-health. Також, окрему інформаційну систему планує запускати Апарат РНБО, але яким чином вона буде наповнюватися поки що невідомо.

Ми закликаємо МОЗ та НСЗУ якомога швидше відкрити доступ до якісної статистики по вакцинації від COVID-19. Це дасть змогу громадянському суспільству оцінити ефективність кампанії та усуне простір для зловживань.

 

Повільна вакцинація

За офіційними даними, за суботу 27 лютого в Україні було щеплено цілих 90 осіб. Враховуючи, що загальна цифра з того часу не змінилась, схоже, що в неділю кампанія не проводилася взагалі.

Це не відповідає заявам Головного санітарного лікаря В. Ляшка, який обіцяв, що мобільні бригади будуть працювати неперервно і робити по 100 вакцинацій за день.

Але зрозуміти, на якому етапі виникла затримка наразі фактично неможливо. 

Вчора, під час "Свобода слова" на ICTV Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов пояснив причини нинішніх повільних темпів проведення щеплень. За його словами, в суботу та неділю відбувається мало вакцинацій, оскільки у лікарів, які повинні вакцинувати на першому етапі, вихідний. Крім того, міністр запевнив, що вже поточного тижня кількість вакцинацій збільшиться до 10 тисяч.

На думку експертів “Антикорупційного штабу”, враховуючи відсутність належного обліку вакцин та малу кількість провакциновних людей прискорений темп (5-7 мільйонів на місяць) може призвести до корупційних зловживань. 

 

Завищені ціни під час закупівлі холодильників для вакцин

 

Під час моніторингу закупівель холодильників для вакцин аналітики ГО “Антикорупційний штаб” виявили, що Херсонська міська лікарня хоче купити холодильники вдвічі дорожчі за ринкову ціну

Херсонська міська клінічна лікарня імені Афанасія і Ольги Тропічних оголосила тендер на закупівлю двох холодильників для зберігання вакцин по 60 тис. грн. Закупівля проводиться за кошти НСЗУ Національна служба здоров'я України.

Разом з тим, зі схожими характеристиками (від 345 л, температурний режим: 0 - +8°C) Центр первинної медико-санітарної допомоги Раївської сільської ради Дніпропетровської області в лютому купив холодильники за 25 тис. грн/одиницю з ПДВ.

Таким чином, очікувана вартість закупівлі холодильника Херсонською лікарнею вдвічі перевищує ціну ЦПМСД Раївської сільради.

 

Некоректна робота додатку “Дії” щодо запису на вакцинацію.

З 1 березня всі українці можуть записатися в чергу на вакцинацію від ковіду. Для цього необхідно зареєструватися через платформу «Дія», на сайті або через мобільний додаток. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомляв, що менш ніж за добу в чергу на вакцинацію стали 45 тисяч українців — лише 0,11% від загальної кількості населення. Проте чергою це назвати складно, адже, як повідомляється у ЗМІ користувачі не отримують жодного порядкового номера і не знають, скільки людей зареєструвалося перед ними. «Дія» також не повідомляє навіть приблизних термінів вакцинації для зареєстрованих громадян. Крім того, незрозуміло, чи потрібно реєструватися в лист очікуванням людям, які належать до пріоритетних груп.

Як раніше повідомляли в Мінцифрі, «українцям, які будуть в електронній черзі, запропонують записатись до пункту щеплення, обравши конкретну дату та час візиту». Однак цієї функцій ані в додатку, ані на сайті немає. В інструкції наголошується, що запис до листа очікування не є автоматичним записом до лікаря.

Також не зрозуміло, як саме на вакцинацію мають записатися навіть представники пріоритетних груп, зокрема викладачі та соціальні працівники. Якщо обрати одну з пріоритетних груп під час запису в чергу, «Дія» повідомляє, що список на вакцинацію має сформувати роботодавець. А саме керівництво університетів, шкіл, соціальних служб та інших установ, яке про це поки не в курсі.

 

 

Читайте також

×