Антикорупційний дайджест вакцинації (топ-5 новин)

Антикорупційний дайджест вакцинації (топ-5 новин)

Вакцинація в Україні набирає обертів

 

За тиждень з 31 травня по 6 червня в Україні було вакциновано 240 тис осіб: з них 219 тис першою дозою, 21 тис другою. Таким чином було встановлено рекорд по темпах вакцинації (минулий результат 227 тис вакцинованих за тиждень).

 

Головна причина пришвидшення кампанії   постачання значної кількості вакцин. Зокрема, 27 травня в Україну прибула чергова партія вакцини Coronavac 500 тис доз, а 3 червня 700 тис доз AstraZeneca

 

Це дозволило зокрема, розгорнути нові центри масової вакцинації. На минулих вихідних такі центри вперше відкрились у Дніпрі, Рівному, Тернополі та 5 містах Полтавської області. Нагадаємо, що вакцинуватися в центрах можуть всі охочі, зареєстровані через додаток чи сайт “Дія”.

 

Відкриття центрів має позитивний ефект з точки зору комунікації. Проте їхній внесок в загальну статистику є не дуже значним   в центрах було зроблено лише 15 із 240 тис щеплень, а решта припадає на звичайні стаціонарні пункти вакцинації та мобільні бригади.

 

Також слід зауважити, що МОЗ не внесло змін до чинної Дорожньої карти з вакцинації, яка визначає черговість доступу різних груп населення до вакцин. Згідно з цією Картою, в Україні триває третій етап кампанії, на якому щепити мають людей у віці від 65 років.

 

Публічне нехтування умовами Дорожньої карти підриває організаційний потенціал кампанії, і ставить під сумнів мету, висловлену головним санітарним лікарем України Ігорем Кузіним до середини липня вакцинувати більшість людей з груп ризику. 

 

Недоліки в роботі пунктів вакцинації

 

Поява реальної можливості отримати дозу вакцини стимулювала приток пацієнтів, як до стаціонарних пунктів, так і до тимчасових центрів вакцинації. При цьому, організатори вакцинальних сесій на місцях не завжди готові були забезпечити дотримання в їх ході протиепідемічних норм.

 

В першу чергу, мова йде про вимоги до соціальної дистанції. Згідно з постановою КМУ від 09 грудня 2020 р. № 1236, забороняється проведення масових заходів за участю більше однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі або території. Моніторинг проведений координаторами “Антикорупційного штабу” в пунктах вакцинації в трьох містах - Дніпрі, Одесі та Харкові показав, що такі вимоги часто ігноруються.

 

Пацієнти, що очікують на вакцинацію, скупчуються в тісних коридорах, поряд з іншими відвідувачами медичного закладу. Масковий режим не дотримується суворо. Такі порушення були зафіксовані на 3 пунктах щеплення в Одесі, 2 в Харкові, а також в центрі масової вакцинації в Києві.

 

В останньому випадку,  міська влада вирішила зробити можливою електронну реєстрацію в черзі на щеплення через додаток helsi me. “Антикорупційний штаб” підтримує ідею запровадження реєстрації на визначений час та закликає поширити цей досвід на інші пункти вакцинації.

 

 

 

 

Примусова вакцинація

 

Станом на червень 2021 року вакцинація від COVID-19 в Україні є добровільною, однак в уряді вже обмірковують можливість зробити наявність щеплення обов’язковою вимогою для певних професійних груп.

 

Наприклад, Міністр освіти Сергій Шкарлет вважає, що в майбутньому працівники освіти не зможуть бути допущені до роботи без свідоцтва про вакцинацію. Нібито освітяни контактують безпосередньо з 65% населення країни і можуть сприяти поширенню інфекції. Зокрема, це стосується проведення зовнішнього незалежного оцінювання, в якому беруть близько 60 тис працівників сфери освіти.

 

Слова міністра стали реакцією на дійсні показники вакцинації серед цієї групи. Освітян мають вакцинувати на третьому етапі кампанії, який діє зараз в Україні для цього було виділено 200 тис доз вакцини Pfizer Comirnaty. При цьому,  лише 32% працівників сфери зареєструвалися на щеплення добровільно.

 

Поки в уряді лише обговорюють можливості примусу до вакцинації, бійці батальйону поліції особливого призначення «Полтава» вже зіткнулися з усною вимогою вакцинуватися, під загрозою втрати премії чи літньої відпустки. Втім, у головному управлінні Нацполіції Полтавщини повідомлення ЗМІ заперечують.

 

Втрачені дози

 

МОЗ вперше оприлюднило офіційну статистику щодо втрачених в ході вакцинації доз. Нагадаємо, що колишній керівник міністерства Максим Степанов заперечував сам факт наявності таких доз.

 

Згідно з відповіддю, наданою Радіо Свобода, станом на 30 травня в Україні було втрачено 742 дози вакцини. З них переважна більшість (719) це вакцина AstraZeneca. Нагадаємо, що вона постачається у флаконах по 10 доз і у випадку, якщо за 6 годин всі дози не будуть використані їх належить утилізувати. Для порівняння, втрачено було лише 11 доз вакцини Coronavac, яка постачається в одинарних шприц-дозах.

 

Як саме були втрачені дози? МОЗ не дало конкретної відповіді, але вказало, що більшість 533 дози вакцини AstraZeneca Covishield була втрачена в Івано-Франківській області. 

 

За даними місцевого департаменту охорони здоров’я, це пов’язано з роботою однієї з мобільних бригад, в якій медики не використовували останню дозу з флакону, бо вважали, що вона менша за інші.

 

Разом з тим, аналіз офіційної статистики НСЗУ з вакцинації, зроблений “Антикорупційним штабом” вказує на 65 тис доз, які могли бути втрачені. На нашу думку, це свідчить про неякісний облік випадків вакцинації і вимагає реакції з боку МОЗ.

 

Відкриті кордони

 

Кабінет міністрів України 2 червня дозволив в’їжджати в Україну іноземцям, які мають документ про проходження повного курсу вакцинації. Конкретну форму такого документу постанова не деталізує. Раніше підставою для в’їзду могла бути тільки наявність негативного ПЛР- чи експрес-тесту.

 

Однак, для в’їзду іноземець має бути щеплений вакциною, зареєстрованою ВООЗ. Таким чином особи, вакциновані російською вакциною Sputnik V не були допущені прикордонниками на територію України.

 

Паралельно з цим, уряд домовився про те, що українські сертифікати про вакцинацію будуть визнавати в таких країнах, як Грузія, Молдова, Угорщина і Туреччина. Але головним викликом для відкриття кордонів наразі лишається узгодження форми такого сертифікату з Європейським союзом. 

 

Передбачається, що він буде містити одразу три типи даних про вакцинацію, про негативний ПЛР тест на коронавірус, а також про одужання після захворювання на COVID-19.  Саме таку схему затвердив на засіданні 9 червня Європарламент. Сертифікати почнуть видавати вже 1 липня.

 

За словами міністра закордонних справ Д. Кулеби, Україна планує синхронізувати запуск свого сертифікату з європейським. Перемовини про це за участі МЗС та Мінцифри тривають. Документ видаватимуть як в паперовій, так і в електронній формі через додаток “Дія”.

Читайте також

×