Воєнні та військові злочини: як їх не плутати

Воєнні та військові злочини: як їх не плутати

Гра слів
Військовий стан чи воєнний? Військова форма чи воєнна? Військовий злочин чи воєнний? Люди плутають поняття військових та воєнних злочинців у першу чергу через подібність цих слів та їхній спільний корінь. Однак якщо  першому випадку мова йде про війну, то в іншому безпосередньо про військо. Це підказка, якою варто користуватися. 

Адже таке розмежування стосується не лише злочинів. Правильно говорити воєнний час, а не військовий (теж поширена помилка), адже це час війни. Але військова форма форма для війська, армії. Цікаво, що тільки українська мова така багата та різноманітна приміром, у російський обидва поняття позначаються словом “военный”.

Воєнні злочини
Воєнний злочин це порушення законів і звичаїв війни. Воєнні злочини є одним із видів міжнародних злочинів разом зі злочином агресії, злочинами проти людяності та геноцидом. Ці злочини належать до сфери виключно міжнародного кримінального права. Загальний перелік воєнних злочинів закріплений у Римському статуті, про це ми писали більш детально тут

В українському законодавстві немає визначення поняття “воєнний злочин”, але деякі злочини можна віднести саме до воєнних. Серед них:

  • мародерство;

  • насильство над населенням у районі воєнних дій;

  • погане поводження з військовополоненими.

Отже, воєнні злочини це порушення законів і звичаїв війни. Це означає, що ці злочині можуть бути вчинені тільки на війні. Тепер перейдімо до визначення поняття “військовий злочин”.

 

Військові злочини

Військовий злочин злочин, вчинений при несенні служби у конкретній армії конкретної країни.  У Кримінальному кодексі України виділяють кілька груп злочинів, які можуть вчиняти військові. Це і неправильне користування майном та військовою технікою, і розголошення військової таємниці, і порушенн правил несення служби на полі бою. 

 

Отже, військові злочини — злочини всередині війська. Підсумуємо: знущатися над цивільним населенням під час війни — злочин воєнний, вкрасти каністру бензину із своєї в/ч — злочин військовий, навіть якщо вчинений під час війни. 

 

Читайте також

×