Воєнні злочини “вагнерівців” в Україні

Воєнні злочини “вагнерівців” в Україні

В одному з телеграм-каналів опубліковано інтерв’ю з учасниками так званої ПВК «Вагнер», під час якого останні повідомляють про вбивства цивільних осіб, зокрема дітей, а також військовополонених Збройних Сил України.

Про це також зазначається у засобах масової інформації, зокрема у статті Української правди “Вистрілив 5-річній в голову: російський проєкт опублікував відео зізнань "вагнерівців”:

“Проєкт Gulagu.net опублікував свідчення двох екскомандирів підрозділів "ПВК Вагнер", які були рекрутовані до найманців Євгена Пригожина з російських колоній. 

Зокрема, ексзасудженого з ІК-13 УФСВП Росії з Саратовської області Азамата Улдарова (помилуваний указом президента РФ від 23.08.22 р.) і ексзасудженого з ІК-1 УФСВП Росії з Воронезької області Олексія Савичева (помилуваний указом В. В.Путіна від 02.09.2022 р.).

Злочинці наразі перебувають у Росії.

Протягом тижня вони давали свідчення під час відео- та аудіоопитувань і повідомили засновнику Gulagu.net Володимиру Осєчкіну подробиці про розстріл понад 20 українських дітей і підлітків, підривання ями з більш як 50 пораненими полоненими й так званими "500-ми" (ті, хто вирішив залишити війну та відмовився виконувати накази про вбивство українців), зачищення житлових будинків із убивством всіх, у тому числі дітей.

Один із "вагнерівців" зізнається, що "вистрілив 5-річній дівчинці в голову", коли вони заходили до Соледара і Бахмута: "Вона верещить, вона маленька дитина, розумієш. Я вистрілив 5-6-річній дівчинці контрольний".

 

Офіс Генпрокурора перевіряє інформацію щодо вчинення злочинів командирами та учасниками так званої ПВК «Вагнер», зазначається у телеграм-каналі Офісу Генерального прокурора.

Офісом  Генпрокурора зазначається, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за викладеними фактами за ст. 438 КК України - порушення законів та звичаїв війни. Обставини, зазначені в інтерв’ю, будуть перевірені у межах розслідування кримінальних проваджень, їм буде надана відповідна правова оцінка.

Статтею 438 Кримінального кодексу України визначена відповідальність за порушення законів та звичаїв війни, а саме за жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також віддання наказу про вчинення таких дій, що караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Ті самі діяння, якщо вони поєднані з умисним вбивством, караються позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі.

Офіс Генерального прокурора здійснює процесуальне керівництво у низці проваджень за фактами дій представників так званих приватних військових компаній, що беруть участь у бойових діях на боці російської федерації. Досудове розслідування здійснюється слідчими Служби безпеки та Національної поліції України, зазначається в повідомленні.

Також в повідомленні Офісу Генпрокурора вказується, що перевіряються учасники так званих ПВК на причетність до ведення агресивної війни, посягання на територіальну цілісність України, вчинення воєнних злочинів на окупованій території України – вбивств, жорстокого поводження з військовополоненими та цивільним населенням, пограбувань.

У ході розслідувань повідомлено про підозру керівнику так званого ПВК «Вагнер» та керівнику одного з його підрозділів за фактами ведення агресивної війни та посягання на територіальну цілісність України (ст. 437, ст. 110 КК України). Окремим учасникам - за фактами вбивств та жорстокого поводження з цивільним населенням (ст. 438 КК України). 

До розслідувань залучаються правоохоронні органи іноземних держав.

 

ГО “Антикорупційний штаб” продовжує збір інформації про воєнних злочинців - колаборантів та окупантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців, створеного разом з журналістами “Слідство.Інфо”. 

Ми бачимо і розуміємо участь державних зрадників та колаборантів у співпраці з ворогом та російськими військовими, а відповідно фіксуємо тих, які стають співучасниками злочинів під час воєнного стану. Маєте більше інформації — надішліть нам.

 

Читайте також

×