Як фіксувати воєнні злочини: розповідають юристи ГО "Антикорупційний штаб"

Як фіксувати воєнні злочини: розповідають юристи ГО

Фіксація воєнних злочинів — це дуже важлива складова допомоги Збройним силам України, а також подальшого доведення факту злочину в суді. Як фіксувати воєнні злочини, куди подавати докази та інші важливі нюанси, розповідають юристи ГО “Антикорупційний штаб”. 

 

Як фіксувати воєнні злочини?

 

В попередній статті ми вам коротко розповіли про воєнні злочини та органи, які займаються розслідуваннями цих злочинів та притягнення винних до відповідальності. Тепер розповідаємо вам, як же фіксувати воєнний злочин.

 

Що потрібно фіксувати та коли?

Давайте розберемось, що саме потрібно фіксувати: це факт вчинення воєнного злочину, із зазначенням місця та часу. За можливості необхідно фіксувати знаряддя вчинення та особу того, хто вчинив цей злочин. 

Фіксування воєнних злочинів може відбуватись як в момент їх вчинення, так і після того з метою зафіксувати наслідки, учасників, свідків та інші обставини, якщо не було можливості провести фіксацію в момент здійснення такого злочину.

ВАЖЛИВО! Фіксуйте злочини тоді, коли це не загрожує вашому життю! Нічого не чіпайте руками та знімайте здалеку!

 

Як фіксувати?

  1. Фото/відео. Вкажіть на камеру точні дату та час. На камеру необхідно зафіксувати: місце події, суть воєнного злочину (дії злочинця), його особу або техніку зі знаками опізнавання, використану зброю, задіяні транспортні засоби з номерними знаками, спричинена шкода тощо. 

Якщо окремі пункти з вищезазначеного неможливо зафіксувати, викладайте власний опис обставин письмово або записуйте на відео. 

  1. Свідки. Важливо зберегти дані та контакти осіб, які були свідками воєнного злочину. За можливості також необхідно зібрати в них пояснення із зазначенням всіх обставин, які ми описали вище. 

  2. Матеріальні (речові) докази. Якщо злочин має матеріальні сліди — їх необхідно зберегти. Матеріальними слідами можуть бути уламки техніки та зброї, снарядів або ракет, гільзи та набої, транспортні засоби, сліди на будівлях, документи. 

Матеріальні сліди необхідно зафіксувати на відео або максимально детально описати із зазначенням обставин, до яких матеріальний слід причетний. 

  1. Особисте зізнання злочинця. Якщо виникне ситуація, за якої можливо відібрати пояснення у самого воєнного злочинця (наприклад, внаслідок захоплення його в полон) — окрім всієї інформації, яку має надати свідок, його також необхідно запитати про його приналежність до збройних сил, мотив/мету його дій, чи був наказ на вчинення військового злочину та хто цей наказ віддав, хто ще був залучений до вчинення воєнного злочину.

 

Куди подавати докази?

Зараз в Україні вже створено низку цифрових платформ і застосунків, що суттєво спрощують збирання доказів військових злочинів рф:

  1. Портал RussianWarCriminals (shtab.net)

  2. Застосунок eyeWitness to Atrocities;

  3. Платформа WarCrimes – за підтримки Офісу Генпрокурора України;

  4. Чат-бот WarCrime Міністерства юстиції України;

  5. Чат-бот Держекоінспекції для документування злочинів проти довкілля;

  6. Чат-бот TRIBUNAL UA @tribunal_ua_bot;

  7. Портал «Культурні злочини» для збору доказів руйнування російською армією історичних та культурних пам’яток;

  8. Проєкт «Росія заплатить» для документування матеріальних збитків.

Разом із тим, свідоцтва воєнних злочинів можна направляти безпосередньо головному прокурору Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім А. А. Хану на електронну пошту otp.informationdesk@icc-cpi.int.

 

Мапа російських воєнних злочинців

 

Вже знаючи про те, як фіксувати воєнні злочини, ви можете зазирнути на нашу онлайн-мапу «Російські воєнні злочинці», яка містить персональні дані військових російської армії, ідентифікованих осіб полонених росіян, а також вбитих під час війни в Україні росіян. Разом із нашими друзями та партнерами зі «Слідство.Інфо» ми збираємо інформацію про російських військових в Україні — від того, з якої військової частини в росії ці “прибульці”, до персональних розслідувань їхньої діяльності. Одним із ключових завдань проєкту є допомога у збиранні доказів злочинів конкретних осіб під час військових дій — для подальшого використання українськими та міжнародними слідчими та надання цих доказів в українських судах та у Міжнародному кримінальному суді (Гаага, Нідерланди).

 

Читайте також

×