Як правильно зафіксувати наслідки пошкодження житла через підрив Каховської ГЕС: поради юриста

Як правильно зафіксувати наслідки пошкодження житла через підрив Каховської ГЕС: поради юриста

Факти пошкодженого та зруйнованого майна на Херсонщині фіксуватимуть комісії, створені у кожній територіальній громаді. Про це Віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук повідомила під час прямого включення на ТБ «Суспільне». Як правильно зафіксувати пошкодження мешканцям, адже вони вже повертаються додому, рекомендує юрист ГО «Антикорупційний штаб» Віталій Гусак.

Отже, зазначені комісії мають з’явитися невідкладно. Їх створення контролюватиме Херсонська обласна військова адміністрація.

«Прийняте Урядом розпорядження передбачає, що органи місцевого самоврядування зобов’язані якнайшвидше створити такі комісії. Вони мають функціонувати у кожному населеному пункті, кожній територіальній громаді, які постраждали внаслідок підтоплення. Їхнє завдання – фіксувати факти пошкодження та руйнування майна. Від їхньої роботи буде залежати швидкість підготовки актів, занесення даних у реєстр і власне отримання компенсації», – резюмувала Віцепрем’єрка.

Юрист ГО «Антикорупційний штаб» Віталій Гусак пропонує алгоритм дій для мешканців Херсонщини, які вже готові повернутись до своїх осель і фіксувати наслідки затоплень.

Що робити, коли вже спала вода і ви потрапили у підтоплену домівку?

До моменту створення комісії, факти пошкодженого та зруйнованого майна, внаслідок вчиненого росію воєнного злочину та екоциду - підприву Каховської ГЕС, рекомендуємо скористатись такими методами:

1. Зробіть фото/відео фіксацію пошкодженого та/або зруйнованого майна. Вкажіть на камері точні дату та час. На камеру необхідно зафіксувати: дату та час фіксації, прізвище ім’я та по-батькові, адресу місця реєстрації та контактні дані особи, яка фіксує та свідків, які присутні під час фіксації на фото/відео, місцезнаходження пошкодженого/зруйнованого майна, загальний план будівлі/квартири та детально кожне пошкодження з різних ракурсів, щоб можна було побачити конструкцію, ідентифікувати прилеглу територію. Якщо окремі пункти з вищезазначеного неможливо зафіксувати, викладайте власний опис обставин письмово або записуйте на відео. Фотографії повинні бути зроблені у спосіб від зовнішнього до внутрішнього вигляду місця злочину і від загального до конкретного фокусу. Використовуйте лінійку поруч з відповідними об’єктами, щоб вказати їх розміри, робіть фото окремих фрагментів та фото ширококутного формату.

2. Складіть акт обстеження пошкодженого та/або зруйнованого майна в присутності свідків. Акт може бути довільної форми, але включати в себе низку реквізитів. В «Антикорупційному штабі» нам надали один зі зразків. Але наголосимо: акт може бути іншої форми — це непринципово. Важливо, аби в ньому був максимум інформації та складатись він має бути у присутності свідків, яких потрібно зазначити в акті.

 

 

3. Збережіть дані та контакти осіб, які були свідкам воєнного злочину росіян. За можливості також необхідно зібрати в них пояснення із зазначенням всіх обставин, які ми описали вище.

4. Зробіть дзвінок в поліцію (102) або ДСНС (101) та повідомте органи місцевого самоврядування про факт пошкодженого та/або зруйнованого майна для направлення комісії.

ВАЖЛИВО! До фіксації не розпочинати усунення наслідків (прибирання) пошкодженого та/або зруйнованого майна.

Віце-прем’єр-міністерка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону також зазначила, що програму компенсацій за зруйноване або пошкоджене внаслідок бойових дій житло «єВідновлення» розширять і на підтоплені регіони.

Раніше ми також робили матеріал про те, що робити власникам житла на Херсонщині, яке постраждало від затоплення. З актом можна також скористатись і цими порадами. Нагадаємо, наразі жодних алгоритмів від офіційних представників влади немає, тож шукаємо серед експертів самотужки.

Читайте також

×