Який злочин вчинено за підрив Каховської ГЕС?

Який злочин вчинено за підрив Каховської ГЕС?

Червень 2023 року, Херсонщина. Найбільша техногенна катастрофа у Європі за останнє десятиріччя. Друга в Україні – після аварії на Чорнобильській АЕС. Українці рятують із затоплених обійсть людей, собак, котів та каченят, росіяни вкотре доводять, що не мають нічого спільного зі словом “людяність”. 

 

У ніч проти 6 червня о 02:50 окупанти знищили дамбу Каховської гідроелектростанції. Підрив росіянами греблі Каховської ГЕС це воєнний злочин та екоцид, відповідальність за який визначена як міжнародним, так і національним законодавством.

 

“Масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу це злочин екоциду. У міжнародному кримінальному праві заборони навмисного спричинення шкоди природному середовищу із широкими, довготривалими і серйозними наслід­ками передбачені у Додатковому протоколі до Женевських конвенцій про захист жертв війни 1949 року і Конвенції про заборону військового чи будь-якого іншого ворожого застосування засобів впливу на природне середовище 1976 року. Причетним до підриву дамби загрожує до 15 років позбавлення волі”, коментує голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик.

 

Виконавці цього злочину – сапери 1 батальйону 205 мотострілкової бригади ЗС РФ. Багатьох із них наша команда вже внесла до Реєстру російських воєнних злочинців. Це спільний проєкт “Антикорупційного штабу” та “Слідство.Інфо”, покликаний ідентифікувати та притягнути до відповідальності всіх злочинців у російській військовій формі.

 

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що за екоцид, який був спровокований підривом конструкцій Каховської ГЕС, Росія має понести кримінальну відповідальність. Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу:

▪️ ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни)

▪️ ст. 441 (екоцид). 

 

Очільник СБУ Василь Малюк заявив, що Україна має притягнути до відповідальності не лише російське керівництво, але й рядових виконавців.

 

"Підірвавши греблю Каховської ГЕС, Російська Федерація остаточно довела,  що є загрозою для всього цивілізованого світу. Адже лише справжня держава-терорист може влаштувати техногенну й екологічну катастрофу такого рівня. І вона обов’язково за це відповість – і на полі бою, і в міжнародних судах", – заявив він.

 

Наразі слідчі СБУ разом зі співробітниками Міністерства внутрішніх справ та Офісу Генерального прокурора проводять першочергові слідчі та процесуальні дії в Херсонській області. 

 

Згідно з повідомленням Офісу Генерального прокурора, станом на 7 червня за процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора за фактом руйнування дамби Каховської ГЕС триває досудове розслідування. Правова кваліфікація – екоцид та порушення законів і звичаїв війни.

 

Над розслідуванням працює спеціально створена міжвідомча та міжрегіональна група зі слідчих СБУ та Національної поліції. В рамках досудового розслідування правоохоронці спільно з прокурорами перевіряють всі версії подій з метою встановлення обставин вчиненого злочину та винних осіб.

 

Загалом на місці події працюють 10 слідчо-оперативних груп. Складено 40 протоколів за результатами оглядів відкритих джерел. Також направлено ряд запитів до державних органів та служб.

 

Проводиться фіксація місць підтоплення. Проведено огляди 5 місць подій за допомогою квадрокоптера – в зоні спостереження 4 об’єкти критичної інфраструктури у Херсоні. Вони пов’язані з водопостачанням та водовідведенням.

 

Встановлено, що внаслідок руйнування дамби відбувся неконтрольований скид води з підвищенням її рівня в нижній частині р. Дніпра до 12 м. В зоні підтоплення опинились 26 населених пунктів деокупованої частини Херсонської області. Там проживають понад 42 тисячі людей. Водночас, точна інформація про стан техногенної катастрофи на окупованій частині Херсонщини відсутня.

 

Із підтоплених районів триває евакуація населення. При цьому ворог обстрілює населені пункти, з яких проводиться евакуація. 

 

Підтоплення територій прибережної зони нижньої частини Дніпра може призвести до екологічної катастрофи. Ось лише деякі з очевидних наслідків. Однак ця катастрофа буде нагадувати про себе ще не один десяток років: мова як про економічні втрати, так і зникнення цілих екосистем у затоплених районах. 

 

Приміром, через пошкодження вся Каховська ГЕС опинилась під водою, постраждав машинний цех, і у воду потрапило турбінне мастило.

 

При цьому різкий спад рівня води в Каховському водосховищі може призвести до порушення функціонування охолоджуючої системи Запорізької АЕС.

 

Через підтоплення буде неможливою експлуатація Північно-Кримського та Каховського каналів після відновлення контролю над лівобережною частиною Херсонщини. Імовірно через великі об'єми води будуть розповсюджуватися інфекційні захворювання. Родючий південь фактично перетворюється на “мертву землю”:  ґрунти непридатні для ведення сільського господарства. 

 

А ще проблеми з питною водою, затоплення соціальної інфраструктури, вихід з ладу каналізаційної та дренажної.

 

Руйнування дамб – цивільних об'єктів, що містять небезпечні сили, є воєнним злочином. Про це чітко зазначено у статті 56 Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій. Такі дії можуть бути прирівняні до використання зброї масового знищення.

 

Утім, судячи з засідання Радбезу ООН щодо катастрофи на Каховській ГЕС, навіть злочин такого масштабу не додав особливої рішучості міжнародним організаціям. Але Україна все одно змусить рашистів заплатити за все. 

 

Читайте також

×