Юристи готують звернення до Міжнародного кримінального суду зі звинуваченням Путіна у використанні голоду як зброї – The Guardian

Юристи готують звернення до Міжнародного кримінального суду зі звинуваченням Путіна у використанні голоду як зброї – The Guardian

Офіс Генерального прокурора разом із юристами-правозахисниками готують досьє воєнних злочинів для подання до Міжнародного кримінального суду (МКС) зі звинуваченням Росії у навмисному спричиненні голоду під час війни проти України, про це повідомляє Українська правда із посиланням на The Guardian.

Також у матеріалі зазначається, що метою правозахисників є задокументувати випадки, коли російські окупанти використовували голод як зброю війни, щоб надати докази, які дозволять МКС розпочати перше такого роду кримінальне переслідування, яке може висунути звинувачення президенту Росії Володимиру Путіну.

 

Старший юрист юридичної компанії Global Rights Compliance Юсуф Хан зазначив, що "використання їжі як зброї відбувалося в три етапи", починаючи з початкового вторгнення, коли українські міста були взяті в облогу, а постачання продовольства припинилося.

 

Друга фаза включає в себе знищення запасів продовольства і води, а також джерел енергії по всій Україні під час бойових дій, які адвокат описав як "об'єкти, необхідні для виживання цивільного населення".

 

Третій елемент – спроби Росії запобігти або обмежити експорт українських продуктів харчування.

 

“Нові звинувачення в тому, що Росія прагнула морити українців голодом, особливо емоційні у світлі історії двох країн: у 1932-33 роках мільйони людей померли з голоду внаслідок Голодомору − примусового голоду, спланованого радянським урядом Йосипа Сталіна”, − зазначає видання.

 

У 2018 році Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка засуджує використання голоду як зброї війни. 2019 року були внесені поправки до Римського статуту МКС, розширивши перелік справ, що можуть бути порушені за цим фактом.

 

Global Rights Compliance та українська прокуратура складатиме досьє до кінця наступного року. Планується подати заяву відповідно до статті 15 Римського статуту, що дозволить третім сторонам надсилати прокурору МКС інформацію про можливі воєнні злочини. Прокурор у Гаазі вирішить, чи продовжувати справу.

 

ГО “Антикорупційний штаб” продовжує збір інформації про російських воєнних злочинців та колаборантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців, створеного разом з журналістами “Слідство.Інфо”. 

Ми зробимо все, щоб кожен російський воєнний злочинець був покараний. Маєте більше інформації — надішліть нам.

 

Читайте також

×