Закликаємо народних депутатів виключити положення, які загрожують Громадській раді доброчесності, із законопроєкту № 10140-д

Закликаємо народних депутатів виключити положення, які загрожують Громадській раді доброчесності, із законопроєкту № 10140-д

21 листопада Верховна Рада проголосувала законопроєкт № 10140-д у першому читанні. Він загрожує головному механізму участі громадськості в оцінюванні та відборі суддів Громадській раді доброчесності. Він повністю виключає ст. 87 із Закону “Про судоустрій і статус суддів”, яка регулює діяльність ГРД. Натомість законопроєкт передбачає, зокрема: 

 

  • Положення про повноваження Вищої кваліфкомісії суддів припиняти повноваження членів Громадської ради доброчесності, що загрожує формуванням залежної ГРД, чутливої до тиску.
  • Положення про заборону членам ГРД надавати у своїх рішеннях оціночні судження, що робить роботу ради неможливою, оскільки будь-яку інформацію з рішення ГРД, яка застосовує стандарт обґрунтованого сумніву, можна буде трактувати як оціночне судження.
  • Положення про заборону членам ГРД давати публічну оцінку щодо судді та захищати свої висновки, що загрожуватиме самій ідеї громадського контролю, для якого публічний розголос є критично важливим.

Завершення кваліфікаційного оцінювання та відбір суддів за участі ГРД — серед ключових вимог, які поставила перед нами Єврокомісія, рекомендувавши стартувати перемовини про вступ. Якщо законопроєкт буде прийнятий у теперішньому вигляді, а ГРД буде змінена до невпізнаваності, виконання цієї умови буде під загрозою, а з нею і євроінтеграція та фінансова допомога для України.

 

Тому громадські організації закликають парламентарів не змінювати та не виключати ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, яка регулює діяльність ГРД.

 

Ухвалення законопроєкту призведе до ослаблення громадського контролю над оцінюванням суддів і кандидатів, неможливістю ГРД здійснювати свою функцію участі, зривом очищення судової системи та невиконанням наших міжнародних зобов’язань.

 

Підписанти: 

Фундація DEJURE

Центр протидії корупції 

Центр прав людини ZMINA

Центр економічної стратегії

ГО «Платформа Громадський Контроль»

Рух ЧЕСНО

Антикорупційний центр ІЗІ

Антикорупційний штаб

Anti-corruption Research and Education Centre

StateWatch
Центр політико-правових реформ

Медійна ініціатива за права людини

×