Рішення Конституційного суду має виключно політичний характер

Рішення Конституційного суду має виключно політичний характер

Велика палата Конституційного Суду України в закритому засіданні скасувала кримінальну відповідальність за недостовірне декларування та визнала не конституційними окремі положення ЗУ “Про запобігання корупції”. 

 

Фактично Національне агентство з питань запобігання корупції втратило повноваження:

  • перевіряти електронні декларації;

  • проводити моніторинг способу життя;

  • притягувати службовців до відповідальності за корупційні правопорушення та здійснювати ряд інших повноважень.

Антикорупційний штаб вважає рішення суду таким, що відкотить державу на 7 років назад в напрямку запобігання і протидії корупції і реалізації антикорупційних реформ цілому.

 

Варто відмітити, що НАЗК виявило брехню в деклараціях у двох суддів Конституційного Суду — Ірини Завгородньої та Сергія Головатого та склало адміністративні протоколи щодо неподання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані суддями КСУ Володимиром Мойсиком та Ігорем Сліденком. Отже, 4 судді Конституційного суду мали конфлікт інтересів під час прийняття рішення стосовно повноважень НАЗК.

 

Закриття доступу до публічного реєстру електронних декларацій призведе до погіршення роботи з відкритими даними. Бо більшість інноваційних інструментів, серед яких і “Приховані інтереси” Антикорупційного штабу, функціонують на базі реєстру декларацій.

 

Антикорупційний штаб закликає громадянське суспільство запобігти відступу в реалізації антикорупційної реформи в Україні. Докласти усіх зусиль до відновлення системи декларування, прозорості статків та майна чиновників. Просимо донести до Президента України та Верховної Ради України ризики, що становить це рішення для міжнародних зобов’язань України та максимально поширити цю заяву в своїх каналах комунікацій. 

Читайте також

×