Життя без куріння. Комітет здоров’я нації зареєстрував комплексний антитютюновий законопроєкт.

Життя без куріння. Комітет здоров’я нації зареєстрував комплексний антитютюновий законопроєкт.

28 січня 2020 року нардепи зареєстрували у Верховній Раді проект Закону №2813 "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну".

Його ціль – створити такі умови, за яких діти не починатимуть вживати тютюнові вироби. Дані цілі досяжні – у Австралії, Новій Зеландії, Канаді, Румунії вже запровадили таке законодавство. Якщо буде прийняте таке законодавство в Україні, то через 15-20 років поширеність куріння серед дітей зменшиться до 0.

Серед ключових моментів законопроєкта:

– визначення та регулювання тютюнових виробів для нагрівання, пристроїв для їх куріння;

– заборона видимого розміщення тютюнових виробів у пунктах продажу, відсутність будь-якої реклами, навіть за допомогою викладки сигарет в точках продажу;

– повна заборона реклами сигарет, тютюнових виробів в інтернеті, надання органам місцевого самоврядування можливості додатково визначати місця вільні від куріння, розширення переліку громадських місць, вільних від куріння.

Як зауважила на прес-конференції виконавча директорка ГО “Життя” Лілія Оліфер, через хвороби, пов’язані з вживанням тютюну, Україна щороку втрачає близько 88 млрд грн., натомість від акцизів поступає біля 43 млрд грн. Ці акцизи сплачують курці. Щодня від хвороб, пов'язаних з курінням помирає 230 українців. За рік це – 85 тисяч людей. Згідно з даними Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS) 2017 року в Україні 18,4% дітей 13-15 років є споживачами електронних сигарет (22,6% хлопці і 14% дівчата), а пробували курити електронні сигарети 40% дітей цієї вікової групи. Окрім того, 14,9% дітей віком 13-15 років (17,8% хлопців і 12,1% дівчат) є споживачами тютюну.

У свою чергу, "Антикорупційний штаб" підтримує законопроєкт №2813, адже прийняття та реалізація цих положень врятують десятки тисяч життів в Україні від передчасної смерті та сприятимуть вищій якості життя.

Читайте також

×