Злочини проти людяності: що це таке і як документувати

Злочини проти людяності: що це таке і як документувати

Термін “злочини проти людяності” був закріплений у міжнародно-правових документах ще на початку ХХ ст.. Переслідування та притягнення до відповідальності за вчинення цього злочину відбулося після Другої світової війни у 1945 р. Міжнародним військовим трибуналом у Нюрнберзі

Формулювання складів злочинів проти людяності для Нюрнберзького трибуналу здійснив Герш Лаутерпахт, до речі, він був студентом та випускником Львівського національного університету. 

Злочини проти людяності та воєнні злочини: де різниця?

В українській мові паралельно використовується термін “злочини проти людства” (вживається в українській версії “Конвенції про незастосування строку давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства”) та “злочини проти людяності” (вживається в українській версії “Європейської конвенції про незастосування строків давності до злочинів проти людяності та воєнних злочинів”).

Характеристика злочинів проти людяності міститься у Статуті Нюрбернського трибуналу, Статутах міжнародних кримінальних трибуналів по Югославії та Руанді; Римському статуті Міжнародного кримінального суду та інших міжнародно-правових документах.

На відміну від воєнних злочинів, злочини проти людяності можуть бути скоєні лише проти цивільного населення. 

Злочинам проти людяності присвячена стаття 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Цей документ пропонує найбільш широкий перелік конкретних дій, які можуть становити злочин.

В статті 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду вказується, що злочини проти людяності будь-яке з таких діянь: вбивство, винищення, поневолення, депортація, тортури тощо, коли вони відбуваються в рамках широкомасштабного чи систематичного нападу на будь-яких цивільних осіб, якщо такий напад відбувається свідомо.

Злочини проти людяності – це злочини, що покликані знищити саму природу людини. Ці злочини вважають найжахливішими злочинами, адже вони означають усвідомлені масові вбивства або за фактом самого існування людей (злочини проти людяності), або за фактом приналежності до етнічної чи національної групи (геноцид). 

На злочини проти людяності розповсюджується універсальна юрисдикція. Це означає, що держави зобов’язані переслідувати або видавати злочинця, що ні одна людина, обвинувачена в скоєнні такого злочину, не має права претендувати на звільненні від видачі з політичних мотивів, держави зобов’язані допомагати одна одній в наданні доказів по обвинуваченню в такому злочині.

Як росія вчиняє злочини проти людяності в Україні

В Україні, є ознаки вчинення росією злочинів проти людяності. Зокрема масові ракетні обстріли цивільних кварталів у Харкові, Чернігові, Кременчуці та інших містах.

Кременчуцька трагедія - не просто воєнний злочин, це злочин проти людяності - масштабне свідчення систематичної політики Кремля вбивства мирних громадян в Україні. Абсолютно цивільний об‘єкт, свідома ракетна атака РФ по скупченню людей», - заявила Ірина Венедіктова. 

Міжнародний кримінальний суд може розглядати питання притягнення до індивідуальної кримінальної відповідальності найвищого керівництва Росії за скоєння злочинів геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів.

 
×