Золота Коса 2023: хто з депутатів діє в інтересах тютюнової індустрії

Золота Коса 2023: хто з депутатів діє в інтересах тютюнової індустрії

29 березня ГО «Життя» у партнерстві з ГО «Антикорупційний штаб» та ГО «Центр демократії та верховенства права» оголосили народних депутатів-переможців антипремії «Золота коса» та представників уряду, нагороджених «Золотим гальмом», за дії в корпоративних інтересах тютюнової індустрії.

Таку «почесну» нагороду щорічно отримують політики, які відстоювали інтереси тютюнових корпорацій та блокували ініціативи захисту громадського здоров’я. Тютюнові лобісти «косять» гроші та людські життя, використовуючи свої посади в Парламенті та Уряді.

«У 2023 році втручання тютюнової індустрії та співпраця з окремими політиками дозволили зберегти основне джерело реклами тютюнових та нікотинових виробів — сигаретну викладку. За даними опитування КМІС, 32% українців помічають таку рекламу саме в місцях торгівлі. Таким чином, депутати, які діяли в інтересах тютюнової індустрії, відтягнули на невідомий термін імплементацією міжнародних зобовʼязань відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та проігнорували суспільний запит. Адже понад 80% українців підтримали заборону реклами й видимого розміщення тютюнових виробів у магазинах», — зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

Відхилення поправки № 174 до законопроєкту № 9206, яка передбачала заборону видимого розміщення тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння у місцях роздрібної торгівлі, ініціював народний депутат Марʼян Заблоцький, який вже третій рік поспіль стає призером антипремії «Золота Коса».

Переможцями премії «Золота коса - 2023» стали народні депутати:

Ніна Южаніна — нагороджена Золотою косою

Мар’ян Заблоцький — отримав Срібну косу

Галина Янченко — здобула Бронзову косу

До топ-5 призерів також увійшли Арахамія Давид Георгійович (4 місце), 5 місце розділили на двох Мотовиловець Андрій Вікторович та Санченко Олександр Володимирович.

«Золоте гальмо», спеціальний приз для представників виконавчої влади, цьогоріч отримали Мельниченко Олександр Іванович та Цівкач Сергій Яремович — нинішній та колишній (2020 - грудень 2023) директори державної установи «Офіс із залучення та підтримки інвестицій».

«Сприяння урядовою установою веденню бізнесу транснаціональною тютюновою компанією є абсурдним та неприпустимим, тим більше коли ця компанія Philip Morris, міжнародний спонсор війни проти України та найбільший платник податків на росії серед міжнародних компаній. Дії «Юкрейнінвест» прямо суперечать Закону України №2899-IV, який передбачає реалізацію Кабінетом Міністрів державної політики щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, а також міжнародних зобовʼязань України, передбачених РКБТ ВООЗ», — наголосив Сергій Миткалик, голова правління ГО «Антикорупційний штаб».

Нагадаємо, що у 2006 році Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну, а отже, зобов’язалась виконувати умови Конвенції, зокрема, статтю 5.3, що закликає захищати політику охорони громадського здоров'я від впливу комерційних та інших корпоративних інтересів тютюнової індустрії та осіб, повʼязаних з нею. Керівні принципи виконання статті 5.3 визначають: «Оскільки тютюнові вироби мають летальні наслідки, не слід надавати тютюновій промисловості стимули для створення або ведення свого бізнесу. Будь-який преференційний режим щодо тютюнової промисловості буде суперечити політиці боротьби проти тютюну».

Попри протидію тютюнової індустрії, цьогоріч Україні вдалося закрити одне з основних джерел нелегальної торгівлі: Закон №3326-ІХ заборонив до кінця воєнного стану виробляти для продажу у безмитному режимі та продавати в магазинах безмитної торгівлі (так звані «duty free») тютюнові вироби та рідини до е-сигарет.

Важливим показником втручання тютюнової індустрії у формування державних політик є міжнародне дослідження Глобальний індекс втручання тютюнової індустрії. У Глобальному індексі втручання тютюнової індустрії 2023 — Україна піднялася на 20 балів — цьогоріч отримала 44 бали, а в попередньому Індексі 2021 — 64 зі 100 можливих (де 0 це найменший рівень втручання, а 100 — найбільший). Тобто рівень втручання суттєво знизився, але це частково зумовлено закритим доступом до даних у зв’язку з воєнним станом.

Україна рухається в правильному напрямку: ухвалюються антитютюнові закони, впроваджуються найкращі міжнародні практики. Для ефективного захисту політики від втручання тютюнової індустрії Україні варто підвищити виконання міжнародних стандартів, а саме ст. 5.3 РКБТ ВООЗ щодо декларування та звітування політиками про контакти з тютюновою індустрією.

До журі антипремії «Золота коса - 2023» увійшли: Дмитро Купира, виконавчий директор ГО

«Життя»; Олеся Холопік, директорка ГО «Центр демократії та верховенства права»; Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб»; Марія Землянська — журналістка-розслідувачка.

Довідково: «Золота коса» була започаткована у 2011 році з метою моніторингу та реагування громадськості на випадки лобіювання народними депутатами й урядовцями України комерційних та фінансових інтересів тютюнової та нікотинової продукції. Переможці антипремії визначаються шляхом суми оцінок членів експертного журі та балів за фактичні дії номінантів в інтересах тютюнової індустрії (реєстрація законопроєктів, виступи, листи, звернення, голосування, наявність активів тютюнової індустрії у структурі власності, наявність пов’язаних з тютюновою індустрією осіб).

Для контактної інформації: Ольга Масна, медіакоординаторка ГО «Життя», 073 089 65 70, olha.masna@center-life.org

Основні факти про переможців антипремії «Золота коса-2023»

Ніна Южаніна — переможниця «Золотої коси — 2023». Членкиня Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, ініціаторка поправок № 18 та № 38 до законопроєкту № 9315 «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів», які мали на меті створити прогалину для продовження торгівлі тютюновими виробами та алкоголем у магазинах «duty-free». Впровадження таких правок означало б продовження використання схеми торгівлі нелегальними тютюновими виробами, виготовленими для магазинів «duty-free». Утрималася щодо поправки № 174 до проєкту Закону №9206 «Про рекламу» щодо заборони демонстрації тютюнових та нікотинових виробів у місцях торгівлі, що дозволило тютюновим компаніям лишити основний канал приваблення дітей та молоді до куріння та відтягнути імплементацію міжнародних зобов’язань, передбачених РКБТ ВООЗ.

Мар`ян Заблоцький — володар «Срібної коси», який вже третій рік поспіль стає призером антипремії. Голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, ініціатор відхилення поправки № 174 до законопроєкту № 9206, яка передбачала заборону видимого розміщення тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння у місцях роздрібної торгівлі та спрямована на виконання міжнародних зобов’язань, передбачених РКБТ ВООЗ. Автор альтернативного проєкту Закону № 9227-1 до основного проєкту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення». В своєму законопроєкті М. Заблоцький пропонував надати перехідний період терміном 36 місяців на заборону тютюнових виробів з характерним запахом та смаком. Така тактика часто використовується для затягування розгляду основного законопроєкту, який пропонував повну заборону ароматизованих сигарет та суперечив інтересам тютюнової індустрії.

Галина Янченко — володарка «Бронзової коси». Голова Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань захисту прав інвесторів, членкиня Комітету з питань економічного розвитку. Не голосувала за поправку № 174 до законопроєкту № 9206, яка передбачала заборону видимого розміщення тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння у місцях торгівлі та спрямована на виконання міжнародних зобов’язань, передбачених РКБТ ВООЗ. Незважаючи на звернення громадськості та заклик бойкотувати участь, представляла Україну на міжнародній конференції «BALKAN AND BLACK SEA PERSPECTIVES 2023», організованій «The NATO Defense College Foundation» у партнерстві з тютюновою компанією «Phillip Morris Italy», яка є частиною транснаціональної тютюнової компанії «Philip Morris International». PMI є визнаним НАЗК міжнародним спонсором війни проти України. Участь міжнародного спонсора війни у безпековій конференції дискредитує зусилля України у протидії фінансування росії.

Мельниченко Олександр та Цівкач Сергій — власники «Золотого гальма» — нинішній та колишній (2020 - грудень 2023) директори державної установи «Офіс із залучення та підтримки інвестицій». У червні 2023 року державна установа «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» (Юкрейнінвест) повідомила про сприяння компанії Philip Morris International для розвитку виробництва та продажу українцям своєї наркотичної продукції. Після того, як ГО «Життя» подала заяву до Кабінету міністрів та РНБО про неприпустимість такого сприяння, усі згадки про співпрацю з PMI на сайті держустанови зникли. Також Юкрейнінвест висловила пропозицію відхилити проєкт Закону про заборону видимого розміщення тютюнових та нікотинових виробів у місцях торгівлі, поданий Держпродспоживслужбою на громадське обговорення. Тим самим «Юкрейнінвест» протидіє виконанню Україною міжнародних зобов’язань, передбачених РКБТ ВООЗ, та захисту молоді від приваблення до куріння, що співпадає з інтересами тютюнової індустрії.

Читайте також

×