Скільки радників у голови Чернівецької ОДА Руслана Запаранюка і хто вони: дослідження ГО «Антикорупційний штаб»

Скільки радників у голови Чернівецької ОДА Руслана Запаранюка і хто вони: дослідження ГО «Антикорупційний штаб»

ГО «Антикорупційний штаб» у травні 2024 року оприлюднила аналітику щодо кількості радників – штатних і позаштатних – у голів обласних адміністрацій в Україні. Чернівецька ОДА була серед тих, хто не відповів на наш запит.

 

Втім, після повторного запиту та публікації аналітики апарат Чернівецької ОДА таки надіслав листа про те, що відповідь надавали 23 лютого 2024 року. Однак жодної відповіді в зазначену дату ми не отримували. Утім апарат Чернівецької ОДА все таки надав перелік радників голови: причому станом як на 23 лютого 2024 року, так і на 3 травня 2024-го.

 

Нагадаємо, можливість призначення радників на посаду визначена Законом України «Про місцеві державні адміністрації». Зокрема, зазначено, що голови місцевих державних адміністрацій утворюють для сприяння здійсненню повноважень місцевих державних адміністрацій консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи, служби та комісії, члени яких виконують свої функції на громадських засадах, а також визначають їх завдання, функції та персональний склад.

 

Юрист «Антикорупційного штабу» Сергій Миткалик звернув увагу на те, що у кожному відомстві є нормативно-правові акти, які визначають статус радників очільника цього відомства. Наприклад, у Міністра внутрішніх справ, Міністра культури тощо. У міських голів і очільників ОДА чи ОВА також є свої внутрішні документи щодо радників. Положення про радників голови обласної державної адміністрації приймається відповідним розпорядженням голови. Такі нормативно-правові акти оприлюднені на сайтах ОДА. 

 

Радники можуть працювати як на громадських засадах, так і на оплачуваній посаді.

«Радники на громадських засадах – це зазвичай фахівці у певній галузі, які дійсно радять очільнику у вільний від основної роботи час у цій галузі, – продовжує Миткалик.

Тобто це свого роду вид експертної громадської активності. Інша справа, коли радник – на оплачуваній посаді. І в цьому випадку можуть виникати питання, чи доцільно фінансувати радників коштом бюджету, чи ні.

 

«В такому випадку варто слідкувати, хто стає радниками у голови відомства, — каже Сергій Миткалик. — Іноді перед призначенням на посаду голова бажає придивитись до кандидата. Після цього призначає на відповідну посаду в облдержадміністрацію. Інколи він дає шанс другу або бізнес-партнеру: це можуть бути люди, які нещодавно звільнились зі скандалом з посади або політичні соратники. Нерідко посада радника – це спосіб перечекати певний час для політика перед більш значущим призначенням».

Також призначення радником замість іншої штатної посади може відбуватись через відсутність відповідного рівня освіти або досвіду, чого вимагають певні посади. Відтак міському голові або голові ОДА (ОВА) простіше призначити радником і покласти певні обов’язки на людину, яка не відповідає посаді.

Хто радить Голові Чернівецької ОДА

Отже, станом на 3 травня 2024 року у голови Чернівецької ОДА Руслана Запаранюка – 21 радник. З них 6 працюють у штаті, а 15 – на громадських засадах. 

 

Радники голови Чернівецької ОДА у штаті:

 

Доскоч Олег Леонтійович (0,25 посадового окладу)

1. Іліщук Анатолій Олексійович (0,5 посадового окладу)

2. Тарнавський Омелян Романович (0,75 посадового окладу)

3. Будей Іван Валерійович

4. Гребa Роман Володимирович (0,5 посадового окладу)

5. Грицку-Андріяш Юлія Петрівна

 

Позаштатними радниками у голови Чернівецької ОДА працюють:

 

1. Бройде Зіновій Самуйлович

2. Малиш Федір Васильович

3. Нікітіна Марія Олександрівна

4. Батракова Наталя Борисівна

5. Веретенко Євген Олександрович

6. Стецевич Олег Іванович

7. Басараба Марія Михайлівна

8. Фока Наталія Петрівна

9. Іліка Руслан Іванович

10. Пікулін Олександр Сергійович

11. Хмель Олександр Юрійович

12. Бостан Світлана Іванівна

13. Коркоїл Олександр Олександрович

14. Ярхо Ольга Станіславівна

15. Проданюк Назар Богданович - помічник на громадських засадах у мажоритарного депутата від “Слуги Народу” Заремського Максима, обраного по 202-му виборчому окрузі (Чернівецька область)

 

До слова, станом на 20 лютого 2024 року радників у голови Чернівецької ОДА було менше: 16, з яких 3 – на оплачуваних посадах і 13 – на громадських засадах.

https://drive.google.com/file/d/1ceUtvW-J08IlmhOQnH6gS3SS4VxMZH1Z/view?usp=sharing 

 

Варто також уточнити, що шестеро радників працюють лише на чотирьох ставках. А тепер розберемось із тим, чим займались радники до свого призначення.

Бекграунд радників Голови Чернівецької ОДА

Отже, інформацію ми знайшли не про всіх, але про більшість. Розповідаємо, що знаємо.

 

Іліщук Анатолій Олексійович — депутат Чернівецької обласної ради від політичної партії «Слуга народу». Раніше був помічником народного депутата з фракції «Радикальна Партія Олега Ляшка» Амельченка Василя Васильовича. Від цієї ж політичної сили у Путильську районну раду балотувався його батько у 2015 році. 

 

Тарнавський Омелян Романович – співзасновник громадської організації «Нові Чернівці» спільно із Сергієм Ватаманюком, Русланом Цаплюком (2020 року балотувався в мери цього міста від «Сили і честі», Голова ТОВ «Кокон груп» та ТОВ «ГРК «Мрія»),  та Василем Паламаром  (власник сільськогосподарського кооперативу «Рукшинський»). Також цей радник зареєстрований як ФОП, основна сфера діяльності – консультування з питань комерційної діяльності й керування. 

 

Будей Іван Валерійович з 2019 року очолює профспілку працівників Чернівецького обласного управління публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України». За інформацією в новинних публікаціях, обіймав\обіймає посаду начальника відділення банку «Фінанси і кредит». 

 

Гребa Роман Володимирович — Керівник апарату Чернівецької обласної військової адміністрації. Також він є керівником низки громадських організацій: «Українська федерація учнівського спорту», «Українська асоціація шкільного та університетського футболу», «Благодійний фонд Шкільного спорту», «ЮЕД Віжн», «Українська федерація кіберспорту», «Асоціація освітніх контрактерів» та «Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнська футбольна асоціація студентів». Його дружина є кінцевою бенефіціарною власницею двох компаній: ТОВ «Джі Ар Груп» і ТОВ «Оріон-РВЄ», а також Благодійного Фонду «Підтримка розвитку». У минулому Роман Греба працював заступником керівника Апарату Прем’єр-міністра та заступника Міністра Кабінету Міністрів України. Також у цей період був представником Кабінету Міністрів України в конкурсній комісії щодо обрання членів Національного агентства з питань запобігання корупції. З квітня 2016 по вересень 2019 року працював заступником Міністра освіти і науки України. Також інформація із його декларації свідчить про те, що він є добровольцем територіальної оборони при військовій частині А7040. 

 

Грицку-Андріяш Юлія Петрівна — депутатка Чернівецької обласної ради від політичної партії «Слуга народу». Засновниця громадської організації «Про — екобізнес вест» та благодійного фонду «Help Ukraine Romania». Працює за проєктами агентства США з міжнародного розвитку (USAID) – «Говерла», «U-LEAD з Європою». Два місяці тому звільнилися з посади заступниці голови Чернівецької обласної державної адмінінстрації.

 

Бройде Зіновій Самуйлович працює керівником державного науково-технічного центру з міжгалузевих і регіональних проблем екологічної безпеки та ресурсозбереження «Екоресурс». 

 

Нікітіна Марія Олександрівна — Голова ГО «Чернівецьке об’єднання «Захист» та членкиня Ради безбар’єрності. У своїх деклараціях зазначала, що займається підприємницькою діяльністю – особа із аналогічним ПІБ зареєстрована як ФОП із основним КВЕДом «Лісопильне та стругальне виробництво». Працювала помічницею депутата Чернівецької обласної ради Володимира Монзелевського, а у минулому скликанні була депутаткою Вижницької міської ради.

 

Батракова Наталя Борисівна – виконавча директорка громадської організації «Центр громадської активності «Синергія». Протягом 19 років працює в громадському секторі. У  найбільшій мірі — в напрямку ґендерних питань.

 

Веретенко Євген Олександрович – Директор товариства з обмеженою відповідальністю «Обнова-Єврошоп». Власником підприємства є Ленігевич Степан Васильович, який у 2010 році балотувався у Чернівецьку міська раду від політичної партії «Наша Україна». Також Євген Веретенко є засновником ГО «Спортивно-футбольний клуб «БУКОВИНА», Благодійного фонду «Місто Добра», та має право підпису у ГО «Вірменське національно-культурне товариство «Аревік». 

 

Стецевич Олег Іванович – колишній депутат Чернівецької міської ради (VI скликання) від партії «Фронт змін». Працював заступником голови, керівником апарату Чернівецької ОДА. У 1993 – 1994 роках був начальником управління приватизації та комунальної власності Чернівецької обласної ради, а у 1994 – 2009 – головою Чернівецького територіального обласного відділення Антимонопольного комітету України. У 2020 році балотувався до Чернівецької обласної ради 8-го скликання від «Партії Чернівчан», проте програв на виборах. 

 

Басараба Марія Михайлівна – Голова молодіжної ради при Чернівецькій ОДА, членкиня Нацоб’єднання радників з питань молоді, Молодіжної Ради при Боянській сільській раді, входить до правління ГО «Молодь Буковини» та осередку міжнародної молодіжної мережі «EDYN Ukraine». Працює вчителькою математики у Боянському ліцеї №1. 

 

Фока Наталія Петрівна у 2020 році працювала заступницею начальника управління з економіки та фінансів КП «Чернівецьке тролейбусне управління» (з 2021 року не публікує декларації, тому не можна одразу перевірити, чи вона продовжує там працювати). Мала 100% частки корпоративних прав на ТОВ «МЕРІНО-Україна», а також 33% на «ТОВ ПАРКЕТ ДІЗАЙН» – на даний момент у цих компаніях змінився власник. Також, Наталія Фока була кінцевою бенефіціарною власницею ТОВ «УКРЛІТ НАФТА», проте станом на 2024 рік компанія перебуває в стані припинення. На даний момент Фока працює на посаді головної державної інспекторки відділу митного оформлення №1 митного поста «Вадул-Сірет» Чернівецької митниці.

 

Іліка Руслан Іванович –  заступник начальника служби руху комунального підприємства «Чернівецьке тролейбусне управління». Також є засновником та керівником БО «Благодійний фонд «миротворча варта». 

 

Пікулін Олександр Сергійович – депутат Чернівецької міської ради 8-го скликання від фракції «Слуга Народу». Керівник ГО «Чернівецький обласний спортивний клуб «Лідер». Отримує заробітну плату від Чернівецької обласної дитячо-юнацької спортивної школи та за сумісництвом працює тренером у Чернівецькій обласній дитячо-юнацькій спортивній школі і КЗ «Чернівецький регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт». 

 

Хмель Олександр Юрійович — чернівецький журналіст. Відповідно до даних аналітичної системи YouControl, особа із таким же ПІБ є директором товариства з обмеженою відповідальністю «Редакція журналу «Невгамовні» та має на неї частку розміром 25%. Ця сама особа є засновником та керівником благодійної організації «Благодійний фонд «Невгамовні.Мрії». Власник «Першого буковинського телеканалу» та колишній журналіст телеканалу «Чернівці».

 

Коркоїл Олександр Олександрович спільно із Олександром Хмелем є кінцевим бенефіціарним власником товариства з обмеженою відповідальністю «Редакція журналу «Невгамовні». При цьому, до липня 2016 року Олександр Коркоїл був зазначений керівником та засновником БФ «Невгамовні.Мрії». Пізніше зі списку засновників фонду він зник, а посаду керівника обійняв Олександр Хмель. 

 

Бостан Світлана Іванівна – директорка Чернівецького обласного центру соціальних служб. Входить до складу керівних органів Чернівецького обласного осередку Всеукраїнського громадського центру «Волонтер» та Чернівецької обласної організації Ліги соціальних працівників України.

 

Ярхо Ольга Станіславівна  була кінцевою бенефіціарною власницею двох підприємств - ТОВ «ПІАРСЕК» та ТОВ «ММЕДІА». За даними її декларації, оприлюдненої 19 березня 2024 року, є кандидаткою на посаду директорки департаменту комунікацій Черн

×