Міжнародний спецтрибунал для росії може запрацювати у 2024 році

Міжнародний спецтрибунал для росії може запрацювати у 2024 році

Під трибунал потраплять всі представники військово-політичного керівництва росії за скоєння злочину агресії проти України. 

Таку думку член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента у ВР Федір Веніславський висловив на брифінгу в Медіацентрі “Україна - Укрінформ”, повідомляється у матеріалі Укрінформ.

За його словами, практично всі цивілізовані країни світу підтримали створення міжнародного спецтрибуналу, щоб притягнути президента рф володимира путіна та його найближче оточення до відповідальності за агресивну війну, яку вони розв’язали проти України. 

Він уточнив, що деякі партнери наполягають на тому, що для притягнення до відповідальності російського військово-політичного керівництва має застосовуватися юридична система права України із залученням міжнародних суддів. При цьому член оборонного парламентського комітету наголосив, що найбільш прийнятним варіантом для України є створення окремого спеціального міжнародного трибуналу на зразок Нюрнберзького процесу. Веніславський зазначив, що наразі триває активна дискусія з приводу остаточного формату спецтрибуналу.

“Щойно ми узгодимо всі позиції з партнерами і вийдемо на фінішний варіант — процес створення суду не займатиме багато часу, адже всі документи будуть готові. Якщо оптимістично, я думаю, що цей суд запрацює наприкінці цього року, а якщо реалістично, думаю, що це відбудеться вже в 2024 році”, – наголосив Федір Веніславський.

Водночас він підкреслив, що для притягнення до відповідальності всіх воєнних злочинців можуть застосовувати Міжнародний кримінальний суд, українські суди, а також спеціальний міжнародний трибунал. 

Україна спільно з партнерами продовжує просувати створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу вже підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

 

Більше про створення спецтрибуналу ми писали тут.

Детально про тему спецтрибуналу читайте в інтерв'ю з Антоном Кориневичем – послом з особливих доручень у МЗС, головним представником України у питаннях, які стосуються міжнародного юридичного переслідування РФ: На "лаві підсудних" трибуналу буде близько 20 росіян.

ГО “Антикорупційний штаб” продовжує збір інформації про російських воєнних злочинців та колаборантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців, створеного разом з журналістами “Слідство.Інфо”. 

Ми зробимо все, щоб кожен російський воєнний злочинець був покараний. Маєте більше інформації — надішліть нам.

 

Читайте також

×