На крок ближче до покарання: резолюція щодо підтримки створення трибуналу проти Росії

На крок ближче до покарання: резолюція щодо підтримки створення трибуналу проти Росії

Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США 16 травня проголосував за резолюцію із закликом до президента США підтримати створення спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України. Документ спрямували на розгляд Палати представників. Про це повідомляє Голос Америки.

 

Відповідну резолюцію зареєстрували у Палаті представників Конгресу США 31 січня 2023 р. Її подав конгресмен-демократ Білл Кітінг за співавторства 25 конгресменів від двох провідних партій США, зокрема, республіканців Джо Вілсона та Браяна Фіцпатріка, демократів Марсі Каптур, Майка Квіглі та Джима Макговерна. Документ містить наступні тези:


 

  • палата представників засуджує повномасштабне вторгнення РФ в Україну;

  • підтримує народ України в його боротьбі за свободу, незалежність і демократію;

  • підкреслює суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів;

  • вважає, що існують вагомі докази того, що окремі лідери РФ є винними у вчиненні злочину агресії проти України;

  • визнає необхідність створення спецтрибуналу у справі про злочин агресії проти України;

  • визначає угоду між Україною та ООН після позитивного голосування Генасамблеї ООН як один із варіантів створення такого міжнародного трибуналу;

  • закликає президента США вжити всіх можливих заходів для підтримки створення спецтрибуналу для злочинів агресії проти України.


 

Представляючи резолюцію перед членами комітету, Білл Кітінг зазначив, що вона є одним із документів, які мають вирішальне значення як для внутрішніх, так і для міжнародних зусиль щодо притягнення російського уряду до відповідальності за порушення прав людини.

 

“Я особисто вважаю, що міжнародний спеціальний трибунал, створений більшістю голосів Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, надає легітимності та авторитету трибуналу щодо цього", - сказав тоді Кітінг.

 

Голова Комітету Палати представників із закордонних справ конгресмен-республіканець Майкл Маккол заявив, що перед ухваленням резолюції конгресмени мали змогу заслухати генерального прокурора України Андрія Костіна, а також на власні очі побачити воєнні злочини. 

 

 

"Я підтримую цю постанову. Ми почули від генерального прокурора України про жахливі звірства. Я мав нагоду побувати з ним у Бучі, побачити місця масових поховань, дітей, розстріляних у потилицю, п'ятирічних, зґвалтованих до смерті групою Вагнера, окупацію територій, вивезення дітей із домівок, розбомблені пологові будинки, розбомблені цивільні, порушення всіх Женевських конвенцій. Тож я вважаю спеціальний трибунал доречним," - сказав Маккол.

 

Більше про створення спецтрибуналу ми писали тут.

 

ГО “Антикорупційний штаб” продовжує збір інформації про воєнних злочинців, колаборантів та окупантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців, створеного разом з журналістами “Слідство.Інфо”. 

 

Ми зробимо все, щоб кожен злочинець був покараний,  а відповідно фіксуємо тих, які стають співучасниками злочинів під час воєнного стану. Маєте більше інформації — надішліть нам.

 

Читайте також

×