Офіс генпрокурора аналізує понад 100 тисяч воєнних злочинів росії проти України щодо наявності у них факту «геноциду».

Офіс генпрокурора аналізує понад 100 тисяч воєнних злочинів росії проти України щодо наявності у них факту «геноциду».

Про це розповів Юрій Бєлоусов, керівник департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора під час дискусії «Геноцид як злочин. Як покарати винних?», яка відбулася у Києві у четвер, повідомляється у матеріалі Радіо Свобода.

Як пояснив Юрій Бєлоусов, геноцид – це одна із категорій міжнародних злочинів, поряд із воєнними злочинами, злочинами проти людяності, злочином агресії.

«Це злочин, який має системний характер, але який при цьому вчиняється з конкретним умислом – знищити певну групу повністю або частково», – каже представник Офісу генпрокурора.

За його словами, сьогодні ключове завдання «максимально зафіксувати все, що відбувається в нашій країні. Зафіксувати кожен обстріл, кожне вбивство, кожен випадок депортації наших дітей, кожен випадок сексуального насильства, встановити це і зафіксувати, щоб ми не втратили докази».

Також в матеріалі вказується, що на сьогодні Офіс генпрокурора зафіксував 100 666 воєнних злочинів Росії проти України від початку повномасштабного вторгнення, – звітує Бєлоусов. Нині працюють над тим, аби з’ясувати, чи «є серед цих злочинів щось спільне, що об’єднує їх».

«Тут ми вже бачимо систематичність однозначно, і ми бачимо, що ці злочини вчиняються Росію з певною метою. І, власне, наше завдання довести цю мету», – пояснює Бєлоусов. – «В нашій національній юрисдикції є велике магістральне провадження щодо геноциду, яке здійснює Офіс генерального прокурора разом із Службою безпеки, в межах якого ми збираємо доказову інформацію, ми аналізуємо всі 100 тисяч злочинів, які вчинили росіяни, з точки зору наявності геноцидного умислу».

У справі щодо геноциду потрібна міжнародна підтримка, бо наразі юридичне визнання геноциду можливе лише в Міжнародному кримінальному суді, 

«Тому ми максимально будемо сприяти в зібранні доказів для того, щоб у прокурорів Міжнародного кримінального суду, а згодом у суддів сформувалося враження, що все-таки це є геноцид», – каже представник Офісу генпрокурора.

За його словами, є прогрес.

В ексклюзивному коментарі Радіо Свобода він зауважив, що про геноцид «минулого року майже ніхто навіть не хотів з нами розмовляти, а цього року ситуація зовсім інша».

Посол з особливих доручень МЗС України, уповноважений представник України в Міжнародному суді ООН Антон Кориневич зауважив, що у визнанні світом геноциду в Україні «вироки національних судів можуть бути першою ланкою, яка може допомогти у цьому».

За його словами, також допоможуть «звіти міжнародних організацій, експертних інституцій, які будуть про це голосно говорити, ці речі також буде чути міжнародне співтовариство».

Більше про створення спецтрибуналу ми писали тут.

Детально про тему спецтрибуналу читайте в інтерв'ю з Антоном Кориневичем – послом з особливих доручень у МЗС, головним представником України у питаннях, які стосуються міжнародного юридичного переслідування РФ: На "лаві підсудних" трибуналу буде близько 20 росіян.

ГО “Антикорупційний штаб” продовжує збір інформації про російських воєнних злочинців та колаборантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців, створеного разом з журналістами “Слідство.Інфо”. 

Ми зробимо все, щоб кожен російський воєнний злочинець був покараний. Маєте більше інформації — надішліть нам.

 

Читайте також

×