Розглянули створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України

Розглянули створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України

21 серпня 2023 року у Києві відбулася міжнародна конференція Special tribunal for the crime of aggression against Ukraine. Justice to be served присвячена питанням створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Задачі конференції: обговорити важливість створення саме такого судового органу та можливі методи його створення, об’єднати учасників навколо адвокації створення трибуналу та дізнатися, які є виклики на цьому шляху.

До участі у конференції запрошені провідні експерти з міжнародного права, кримінального права та прав людини з багатьох країн світу. Подія проводиться під патронатом Офісу Президента України, повідомляють в Укрінформі.

“Разом ми повинні створити юридичний механізм справедливості та відповідальності, який би охопив усіх російських воєнних злочинців. Тих, хто давав накази й тих, хто їх виконував. Насамперед нам потрібен Спеціальний міжнародний трибунал, який судитиме за злочин агресії вище політичне керівництво росії.

Відновлювати українську економіку й українську інфраструктуру так само потрібно за рахунок агресора. Ми запропонували світу концепцію Міжнародного компенсаційного механізму. Він має складатися з реєстру збитків, компенсаційної комісії та компенсаційного фонду. Гроші на компенсації необхідно брати з російських заморожених і конфіскованих активів. Для України важливо, щоб партнери якнайшвидше передбачили у своєму законодавстві інструменти для передачі цих коштів”, зазначив на конференції Денис Шмигаль.

Як повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак “Притягнення до справедливої відповідальності всіх винних у злочині агресії Росії проти України стане передумовою безпеки та захищеності людства, тому всі цивілізовані держави, які поважають міжнародне право, мають долучитися до процесу створення спеціального міжнародного трибуналу”. 

«Ми вимагаємо справедливості за кожного закатованого та вбитого українця, за кожен зруйнований будинок, за кожну сльозу української дитини. Кожен злочинець має постати перед судом. Над цим працюють наші правоохоронні органи та Міжнародний кримінальний суд», – наголосив Андрій Єрмак.

Заступник очільника Офісу Глави держави Андрій Смирнов зі свого боку констатував: злочин агресії Росії проти України є найжахливішим із часів Другої світової війни, а отже, потребує максимально жорсткого покарання всіх причетних, включно з найвищим військово-політичним керівництвом країни-агресора.

За його словами, за півтора року Україна здобула потужну міжнародну підтримку створення трибуналу, свідченням якої стало ухвалення низки політичних рішень (ПАРЄ, Європарламенту, Комітету міністрів ЄС, Комітету НАТО), ратифікованих багатьма країнами-партнерами.

«Єдиним питанням, яке сьогодні залишається нерозв’язаним і яке лежить у нас на столі – це питання моделі, за якою він працюватиме», – наголосив заступник керівника Офісу Президента.

Андрій Смирнов розповів, що нині міжнародна коаліція Core Group розглядає три моделі створення спецтрибуналу. Він закликав учасників конференції обговорити кожну й визначити, яка є найбажанішою, найавторитетнішою і найлегітимнішою для притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

«Нам треба впевнено йти до фіналізації домовленостей із нашими ключовими міжнародними партнерами щодо того, у якій формі й за якою моделлю цей трибунал запрацює якнайшвидше. Цього потребують наші громадяни, цього потребують наші військові, це данина вбитим і безневинно покараним нашим жінкам, братам, сестрам і дітям», – наголосив заступник керівника Офісу Президента.

Сьогодні важливою місією судової системи України є покарання винних у воєнних злочинах. За статистичними даними Офісу Генерального прокурора, станом на 21 серпня 2023 року зареєстровано вже понад 100 тис. кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів. Вочевидь, 99,9 % з них розглядатимуть саме національні суди. Судова система готувалася до цього від початку повномасштабного вторгнення, але для того щоб справедливість запанувала в повному обсязі, Україні необхідна допомога світової спільноти.

На цьому наголосив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко.

Більше про створення спецтрибуналу ми писали тут.

Детально про тему спецтрибуналу читайте в інтерв'ю з Антоном Кориневичем – послом з особливих доручень у МЗС, головним представником України у питаннях, які стосуються міжнародного юридичного переслідування РФ: На "лаві підсудних" трибуналу буде близько 20 росіян.

ГО “Антикорупційний штаб” продовжує збір інформації про російських воєнних злочинців та колаборантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців, створеного разом з журналістами “Слідство.Інфо”. 

Ми зробимо все, щоб кожен російський воєнний злочинець був покараний. Маєте більше інформації — надішліть нам.

 

Читайте також

×