У групі щодо створення спецтрибуналу за злочин агресії РФ вже 34 країни – МЗС

У групі щодо створення спецтрибуналу за злочин агресії РФ вже 34 країни – МЗС

14 квітня 2023 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що до групи приєднується ще одна країна – Коста-Ріка. 

"Під час нашої телефонної розмови міністр закордонних справ Арнольдо Тіноко повідомив мені, що Коста-Ріка вирішила приєднатися до Core Group щодо спецтрибуналу за злочин агресії проти України – збільшуючи загальну кількість країн до 34", – йдеться у повідомленні Дмитра Кулеби.

У березні минулого року Офіс президента України та Міністерство закордонних справ почали виступати за створення трибуналу. Через кілька місяців пропозицію підтримали Парламентська асамблея Ради Європи та Європейський парламент. Сьогодні вже є численні резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї НАТО та Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Сейм Литовської Республіки та парламенти Естонії, Нідерландів, Чехії, Франції, Латвії та Словаччини також ухвалили резолюції про підтримку створення спеціального трибуналу для злочинів агресії, йдеться у матеріалі.

Як ми вже писали, Юрисдикція Міжнародного кримінального суду (далі - МКС), відповідно до ст. 5 Римського Статуту МКС,  обмежується найбільш тяжкими злочинами, які викликають занепокоєння всього міжнародного співтовариства. Відповідно до цього Статуту Суд має юрисдикцію стосовно таких злочинів:

-злочин геноциду;

-злочини проти людяності;

-воєнні злочини;

-злочин агресії.

Однак, МКС не має юрисдикції щодо злочину агресії в нашій конкретній ситуації. 

Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич, у інтерв’ю “Голосу Америки” зазначив, що “Міжнародний кримінальний суд — ключовий орган міжнародної кримінальної юстиції, міжнародного кримінального правосуддя. Але він не може притягати до відповідальності за вчинення злочину агресії проти України. Тому що, щоб мати юрисдикцію щодо злочину агресії в нашій конкретній ситуації має відбутися одна з двох передумов. Перше — щоб Російська Федерація ратифікувала Римський статут МКС і Кампальські поправки до нього щодо злочину агресії. Або другий варіант — щоби ситуація в Україні була передана на розгляд МКС Радою Безпеки ООН. Ми розуміємо, що ні перший, ні другий сценарій не спрацюють. Тому юрисдикцію щодо злочину агресії МКС в нашій ситуації точно не має і мати не може. Спеціальний трибунал може бути важливим доповнюючим механізмом до МКС. Тобто МКС займається трьома категоріями злочинів, а спеціальний трибунал переслідує осіб за вчинення злочину агресії проти України”.

Більше про створення спецтрибуналу ми писали тут.

Детально про тему спецтрибуналу читайте в інтерв'ю з Антоном Кориневичем – послом з особливих доручень у МЗС, головним представником України у питаннях, які стосуються міжнародного юридичного переслідування РФ: На "лаві підсудних" трибуналу буде близько 20 росіян.

 

ГО “Антикорупційний штаб” продовжує збір інформації про воєнних злочинців, колаборантів та окупантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців, створеного разом з журналістами “Слідство.Інфо”. 

Ми зробимо все, щоб кожен злочинець був покараний,  а відповідно фіксуємо тих, які стають співучасниками злочинів під час воєнного стану. Маєте більше інформації — надішліть нам.

 

Читайте також

×