Україна розробляє проєкт резолюції Генасамблеї ООН щодо створення спецтрибуналу: ініціативу підтримали вже 38 держав

Україна розробляє проєкт резолюції Генасамблеї ООН щодо створення спецтрибуналу: ініціативу підтримали вже 38 держав

Міжнародний суд, який матиме повноваження притягнути РФ до відповідальності, включно з найвищим керівництвом держави, за злочини в Україні все ближче до дня створення. Усе нові держави долучаються до ініціативи його створення. Сьогодні таких вже 38. 

 

"Якщо перші пів року нашого адвокатування цієї необхідності створення трибуналу були чисельні дискусії, доволі скептичні, то з другої половини 2022 року більша частина цивілізованого світу прийшла до узагальненого висновку про те, що механізм потрібен. Тобто питання доцільності створення механізму вже не стоїть… З осені минулого року для того, щоб перейти в площину практичних перемовин обговорення моделі, як має працювати цей трибунал, була створена координаційна група, в яку на початку входило близько 20-ти держав. Сьогодні ця група налічує 38 країн",розповів "Радіо Свобода" заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов.

 

Днями керівництво держави зробило ще один крок у напрямку справедливого покарання для окупанта. Президент Володимир Зеленський доручив напрацювати проєкт резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо створення спецтрибуналу. Документ має бути скоординований із позицією партнерів України. Окремо політики аналізуватимуть механізм формування трибуналу: шляхом підписання низкою країн-партнерів відповідної міжнародної угоди. При цьому для решти держав залишиться можливість, не бувши засновниками трибуналу, підтримувати його діяльність та визнавати рішення. 

 

Темп у цьому процесі не може не радувати. Лише у березні минулого року Офіс президента України та Міністерство закордонних справ почали публічно  адвокатувати створення трибуналу. Через кілька місяців пропозицію підтримали Парламентська асамблея Ради Європи та Європейський парламент. Сьогодні вже є численні резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї НАТО та Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Сейм Литовської Республіки та парламенти Естонії, Нідерландів, Чехії, Франції, Латвії та Словаччини також ухвалили резолюції про підтримку створення спеціального трибуналу для злочинів агресії, йдеться у матеріалі.

 

Більше про створення спецтрибуналу ми писали тут і тут.

 

Тим часом ГО “Антикорупційний штаб” продовжує збір інформації про воєнних злочинців, колаборантів та окупантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців, створеного разом з журналістами “Слідство.Інфо”. Ми впевнені, що наша база згодиться і в міжнародних кримінальних судах. 

Ми зробимо все, щоб кожен злочинець був покараний,  а відповідно фіксуємо тих, які стають співучасниками злочинів під час воєнного стану. Маєте більше інформації — надішліть нам.

Читайте також

×