495 мільярдів гривень за два роки: що ремонтували на ці кошти в різних областях України у 2019 — 2020 рр.

495 мільярдів гривень за два роки: що ремонтували на ці кошти в різних областях України у 2019 — 2020 рр.

Громадська організація “Антикорупційний штаб” провела моніторинг витрат на ремонти за бюджетні кошти по всій Україні в рамках “Карти ремонтів” і представила рейтинг витрат на ремонти доріг та інші ремонти 2019 — 2020 років. В цілому по Україні запланували, виділили або вже здійснили видатків майже на 495,5 мільярдів гривень. Як витрачали кошти і яку залежність ми виявили, розповідаємо далі. До рейтингу увійшли всі угоди, укладені протягом 2019 — 2020 рр. опубліковані на порталі Prozorro. Всі ці закупівлі, пов’язані з ремонтом та будівництвом автоматично відображаються на Карті ремонтів. Не за всіма здійснювались видатки — подекуди лише укладені угоди. Але ці угоди також увійшли до рейтингу, адже видатки заплановані. для них затверджені відповідні програми, отже, фінансування передбачене. 

Майже в кожній області перевагу в обсягах видатків за ці два роки становили видатки на ремонт доріг: майже всюди це було більше половини «ремонтних» коштів, а подекуди обсяги сягали 75% коштів на ремонт.

Аналітики ГО «Антикорупційний штаб» зазначають: що кількість видатків на ремонти в кожній області майже корелюється з кількістю населення в регіоні: чим менше населена область, тим менші видатки і навпаки. 

Отже, найбільше витрат на ремонти заплановано або вже здійснили у Києві та області — 93,1 млрд грн. На другому місці — Дніпропетровська (49,9 млрд грн) та Запорізька області (34,0 млрд грн). Найменше ж на ремонти різного рівня витрачали бюджетних коштів у Херсонській (8,3 млрд грн), Кіровоградській (7,6 млрд грн) та Чернівецькій областях (5,0 млрд грн). Топ ремонтів у кожній з областей можете подивитись у нашій інфографіці за посиланням: https://cutt.ly/jQbLBkC

Голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик зазначає: «Такий розподіл видатків свідчить не про пріоритет будівництва та ремонту об’єктів соціальної інфраструктури (школи, садочки, лікарні тощо), а про першочерговість ремонту доріг. Тільки за декілька років ми зможемо зробити висновок, чи програма «Великого будівництва» спрацювала та покращила економіку країни в цілому. Зараз же рекомендуємо громадянам активно слідкувати за витратами бюджетних коштів».

Рейтинг «Антикорупційного штабу» — це результат роботи “Карти ремонтів” — ресурсу, де ви можете подивитись абсолютно всі ремонти за бюджетні кошти на території України. Саме з цієї платформи Карта генерує дані, а отже, вони вірні. Також ресурс дозволяє поскаржитись, якщо раптом у вашій області, громаді або у вашому дворі зробили неякісний ремонт за бюджетні кошти. За допомогою Карти за останні два роки вдалось зберегти майже 20 млн гривень та змусити підрядників переробити неякісний ремонт за свій рахунок. Ми обробляємо такі скарги і спрямовуємо їх для подальшого усунення недоліків або притягнення до відповідальності тих, хто мав слідкувати за якістю ремонту.

Читайте також

×